ЮЖЕН ПИРИН И ДРАМСКИ БОЗДАГ – ВЪРХОВЕТЕ СВЕЩНИК И ПРОРОК ИЛИЯ В ДВА НЕПОВТОРИМИ ЗИМНИ ДЕНА

12-13 Февруари

В разгара на зимата ще отправим поглед на юг и дори отвъд границите на България!
Ще открием Февруари месец с панорамно изкачване на вторитя по височина връх в Южен Пирин – връх Свещник (1975)!
Благоприятното разположението на този връх ще ни дари с гледка обхващаща няколко планински вериги и долини!
Погледът ни ще се спре и върху отличаващата се на юг канара наречена Драмски Боздаг, Мраморица, или както я наричат местните – Фалакро!
Едноименият ски курорт Фалакро ще бъде отправна точка за един прекрасен втори ден, в който ще обходим най-високите върхове Карталка (2035м) и Профитис Илиас (2232м)! Ще успеем да надзърнем и над 70 метровия кратер на пропастната пещера, снежната дупка Хионо трипа!
Идеално зимно приключение, както за опитни, така и за изцяло начинаещи планинари, позволяващо напълно да се насладите на приказните гледки, характерни за сезона и планината!
Програмата може да бъде класифицирана като средно ниво на трудност и е подходяща за хора с добра физическа подготовка и желание да преоткриват зимните преходи. Зимната планина изисква малко повече усилия, но си заслужава, а с опитен водач нещата стават още по-лесно и приятно!
Никога не сте ходили със снегоходки?
Не се притеснявайте, новите снегоходки са леки, удобни, нагласят се лесно и са много стабилни в снега, за да може дори начинаещите да се насладят на преходите в сняг. Ако можете да ходите, значи можете и да ходите със снегоходки, което ги прави идеални за преоткриване на зимната планина!
Вечерта ще пренощуваме в хижа Попови ливади, където ще ни посрещнат с вкусни гозби, хубаво вино и добро настроение!

Ден 1 – София – хижа Попови ливади

Отпътуване от София с организиран транспорт в 07:00 от Стадион Васил Левски. Пристигаме в хижа Попови ливади, където ще се подсилим с топъл обяд, ще прогоним снегоходките, оправим раниците и с пълни термоси топъл чай ще се отправим към първата цел връх Свещник (1975)!
По пътя ще си говорим за терена и условията около нас, състоянието на снежната покривка и опасностите, които се крият в зимната планина.
На върха ще се порадваме и ще поснимаме заобикалящите ни красоти.
Чистият въздух през зимата е предпоставка за по-добра видимост и дори да не видим Бяло море, гледките ще са на 360 градуса -планините Малашевска, Огражден и Беласишка, величественият Пирин, обширните Родопи, скритата Славянка в пълния и блясък, както и целта за вторият ден – Драмски Боздаг!
Прибираме се доволни в хижата, където ще нощуваме и обсъдим плановете за следващият ден. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  600м.

 • Разстояние

  13км

 • Време

 • Настаняване

  хижа Попови ливади

 • Включена храна

Ден 2: Драмски Боздаг – изкачване на връх Профитис Илиас (2232)

Ще станем по-рано и след подобаваща закуска ще се отправим към южната ни съседка Гърция.
Запасени с вода и храна преминаваме границата и минавайки красивият път през Като Неврокопи и Волакас, ще достигнем до ски курорт Фалакро.
Това е и отправната точка в този ден. Ще тръгнем стремглаво към връх Карталка, където се открива невероятна гледка към пропаст Насквица и целият ски курорт! Подминаваме чайната на върха и продължаваме пътя си към най-високият връх Профитис Илиас, но не преди да надникнем над впечатляващата 70 метровата дупка Хионо трипа! На върха ще имаме възможност да поснимаме доволно и да се насладим на гледки към долината на река Места (в Гърция вече Нестос), няколко язовира, южната част на Славянка, Пирин, Родопи и дори Рила. От тук вече със сигурност ще може да видим и Бяло море и дори планината на Боговете – Олимп.
На връщане ще минем през чайната на връх Карталка за заслужена бира, греяно винце или чай и след кратка почивка ще се насочим към паркинга.
От там бусчето ни поема към София – край на програмата.

 • Изкачване

  550м.

 • Спускане

  550м.

 • Разстояние

  11км

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 205лв.

Цената
включва: Лицензиран планински водач, наем на снегоходки, транспорт от София до региона и обратно, нощувка и закуска в хижа Попови ливади и планинска застраховка за периода на прехода.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането на хижа Попови ливади и/или Фалакро може да става и със собствен транспорт!
*В такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!

*Организираният транспорт е възможнен при минимум 7 желащи за транспорт. При по-малка бройка е възможно да организираме транспорт с лични превозни средства.
*В случай, че разполагате със собствени снегоходки, те също ще бъдат приспаднати от общата цена!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!