ДОБРИЛА-БОТЕВ – КЛАСИЧЕСКИЯТ ЛЕТЕН ТРАВЕРС НА АЛПИЙСКОТО ЦЕНТРАЛНО-БАЛКАНСКО БИЛО – ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КЛАСИКА НА РОДНОТО ПЛАНИНАРСТВО

02-04 Август

Една програма, която през зимата със сигурност не е за всеки, но през лятото мнозина ще се справят с нея без проблеми.

И с основание ще бъдат доволни, защото едва ли някога ще забравят гледките от този великолепен маршрут.

Тридневно планинарско приключение, за най-големите ценители по най-красивата част от гръбнака на България – отсечката от връх Амбарица до връх Ботев – една истинска класика в жанра на родното планинарство!

Ще преминем последователно през емблематичните за балкана Голям Купен, Кръстците, Костенурката и Жълтец, които формират изящната линия на алпийското било на Стара планина!

Ще се насладим на невероятните гледки по цялото протежение – от изток на запад по гръбнака на нашата Родина и магичните летни картини, които Балкана рисува по това време на годината.

А за капак на всичко, ще изгледаме цели два изгрева на фона на най-епичните пропасти и канари на Централен Балкан – един от великолепната Амбарица и един от гордия първенец – връх Ботев … !

Програма подходяща за хора в много добра физическа форма, без страх от височини и с известен опит в планинските пешеходни преходи!

ПРОГРАМА:

Ден 1:
Отпътуваме с организиран транспорт в 09:00ч от Националния стадион Васил Левски в София и се отправяме към град Сопот. Качваме се на лифта, след което поемаме към уютната хижа Добрила. Там ще се отдадем на почивка в прохладата на 1825м надморска височина, а привечер ще отскочим до близкия връх Добрила за да поснимаме живописния залез. Прибираме се в хижата, хапваме и лягаме рано – утре е голям ден!

Ден 2:
Ставаме по тъмно и хапваме нещо набързо. С ранен старт и бодра стъпка ще започнем изкачването по огромната снага на Амбарица. Не след дълго тази величествена планина ще започне да ни загатва за красотите, които ни очакват – ето, че стъпваме на върха, където ни посреща фантастичен изгрев над красотите на Централен Балкан! От тук напред в посоката на изгряващото слънце се открива целия ни маршрут до връх Ботев – една истински изящна линия по гръбнака на България! Изпиваме по глътка чай и си даваме подобаващо време за снимки, съзерцание и попиване на тази ударна доза магия. От тук последваме опитните водачи по серия от кози пътечки през Малкия и Големия Купен, след което навлизаме в същинската алпийска част, където ни предстои леко прикатерване, откатерване и преминаване на красиви скални ръбове! Преминаваме последователно през Кръстците и Костенурката, а планинарските ни сърца ликуват от приказните летни пейзажи и панорами! Още малко усилия и следобед пристигаме на заслон Ботев за заслужена почивка. Разбира се няма да се разминем без разходка за снимане на залеза над Млечния чал, Подбалкана и до където поглед стига.
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1000м

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  14км

 • Време

  10-11ч

 • Настаняване

  Заслон Ботев

 • Включено изхранване

  Закуска