КЛАСИЧЕСКИЯТ ЗИМЕН ТРАВЕРС ДОБРИЛА – БОТЕВ

18-20 Февруари – НЯМА МЕСТА!

Една програма, която със сигурност не е за всеки!
Тридневно изпитание за най-надъханите планинари по най-красивата част от гръбнака на България – отсечката от връх Амбарица до връх Ботев е една истинска класика жанра на родния зимен алпинизъм!
Ще преминем последователно през емблематичните за балкана Голям Купен, Кръстците, Костенурката и Жълтец, които формират изящната линия на алпийското било на Стара планина!
Ще се насладим на невероятните форми, които ветровете рисуват по билото от сняг и лед, а уверяваме ви, тук беснеят най-яростните и могъщи ветрове в нашата родина!
Ще изгледаме два изгрева на фона на най-епичните пропасти и канари на Централен Балкан, а единия от тях ще бъде на гордия първенец – връх Ботев …

Програма подходяща за хора със солиден опит в зимното планинарство и готови за сериозно предизвикателство в зимната планина, както и за тези от вас, които се готвят за върхове като: Мон Блан, Елбрус, Казбек, Матерхорн и др!!

Ниво на трудност – 4 от 5

ПРОГРАМА:

Ден 1:
Пристигаме с личен и споделен транспорт в Сопот. Качваме се на лифта, след което поемаме към уютната хижа Добрила. Там прогонваме инвентара, хапваме и лягаме рано за да съберем сили за деня на големия траверс.

Ден 2:
С ранен алпийски старт ще започнем изкачването по огромната снага на Амбарица. От там се насочваме на изток по една истински изящна линия, която рисува алпийското било на Балкана. Не след дълго започва хубавата част – започваме със загрявка на малкия и големия Купен, след което навлизаме в техничното катерене, откатерване и преминаване на остри ръбове! Преминаваме последователно през Кръстците и Костенурката а душите ни ликуват от приказните зимни пейзажи и панорами! Още малко усилия и следобед пристигаме на заслон Ботев за заслужена почивка!
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1000м

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  14км

 • Време

  10-11ч

 • Настаняване

  Заслон Ботев

 • Включено изхранване

  Закуска