ДЕТСКИ СКАУТСКИ ЛАГЕРИ – ШКОЛА ПО ПЛАНИНАРСТВО INTO THE WILD

Месец Юли – 19-25
Месец Август 02-08 ПОТВЪРДЕН! | 16-22

Планините са едно изключително въздействащо място, което влияе по невероятен начин на всички нас.
Те не само ни радват с красотата си, но и ни учат, възстановяват, даряват ни с незабравими спомени и ни зареждат.

Който от нас е бил на детски лагер, когато е бил дете, едва ли някога ще забрави приключенията, силните емоции и ценните уроци, получени по време на едно такова вълнуващо събитие!

Детската школа по планинарство на Into The Wild, освен всички забавления характерни за детските лагери, предвижда и обучение в основни аспекти на планинарството като: безопасно придвижване в планината, класическо ориентиране, организиране на планински преход, организиране на екипировка и бивак, опазване на природата, както и общо опознаване на планинската метеорология и биоразнообразие.

Малчуганите ще надграждат знанията си и постепенно ще се подготвят за кулминациите на програмата –
вълнуващи изкачвания на върхове и излети с нощувка във планината!

ПРОГРАМА

Ден 1: Придвижване в планината и действия при инцидент

Пристигане в региона. Тъй като лагерите се провеждат на различни места, всички родители от съответните групи ще получат мейл с информация за часа и мястото, където трябва да докарат децата. Настаняваме се в уютна къща за гости, сгушена в обятията на магичната Родопа планина. Започваме нашето приключение с лек преход с цел опознаване на района около къщата, където ще усвояваме най-основни умения, като правилно придвижване в планината и съобразяване с нейния релеф, конкретни условия, метеорологично и годишно време и не на последно място с нейните обитатели. Ще си устроим чуден пикник на тучните Родопски поляни, след което ще проиграем действията при най-често срещаните инциденти в планината – превързване на рани, обездвижване на крайници, импровизирани носилки и други. Прибираме се в къщата, където ни очакват вкусна вечеря и топъл душ.

Ден 2: Класическо ориентиране. Опознаване на региона и планини по света и у нас.

Закуска. Започваме с лекция по класическо ориентиране с карта и компас, след което ден втори ще ни отведе на пътешествие по панорамните била, параклисчета и връхчета в региона. Но това пътешествие ще бъде истинско приключение, защото ще достигнем до тях ползвайки карта и компас, а веднъж като сме горе ще се опитаме да определим многото върхове които се откриват пред нас. Ще обядваме на някое панорамно място, а по обратния път, ще си поговорим повече за ориентирането по естествените ориентири и планините по света и у нас. Вечеря и нощувка

Ден 3: Организизация

След закуска ще започнем усилена подготовка за планираните от нас, изкачване на връх и преход с нощувка във планината. В един 3-4 часов преход ще преминем през едни от най-важните неща в планинарството – организиране на раница и екипировка, организиране на лагер, прогнози и особености на планинската метеорология, както и не на последно място организиране на примерното меню по време на излета ни с нощувка, каква ще бъде храната и как ще бъде изготвена там, на лагерния огън. След прибиране ще отворим карта на региона и децата лично ще вземат груповото решение кой да бъде върха, който ще покорим утре и по кой маршрут ще го направим! С тези мисли в главите, ще се отправим на вечеря и след това по леглата.

Ден 4. Изкачване на връх

След като закусим добре, ще се отправим към нашия връх, който вече сме набелязали, като децата лично ще навигират по пътеките докато достигнем верния маршрут! Където е нужно това ще става и с наша помощ, разбира се. По пътя си ще научим много за това как може да ни влезе в употреба всяка вещ в раницата и като цяло как се взимат правилните решения в планината. Награда за усилията ни ще бъде страхотната панорама от върха, а заслужено след дългия преход ще има и втора награда – умопомрачително вкусна вечеря – изненада!

Ден 5. Преход с нощувка в планината.

Достигаме и до най-голямото и вълнуващо предизвикателство от целия лагер, а именно излет с нощувка на палатки, в изграден лично от нас лагер под звездите! Този път маршрута и мястото на лагера ще бъдат определени от нас, но навигирането, пристигането и организирането му ще бъдат дело на малчуганите! Набавяне на вода, дърва, приготвяне на вечеря – предстоят ни много вълнения и задачи за изпълнение, изцяло от които зависи комфорта ни през следващите часове до сутринта!
А какви емоции само ни чакат около лагерният огън… Това е нещо, което всяко дете трябва да изживее!

Ден 6. Заключителна част.

След като добре се наспим и закусим, ни предстои една от най-важните и нелеки задачи – събирането на лагера и цялата екипировка. Лека полека ще се приготвим за прибиране обратно към цивилизацията, но няма да ни се тръгва. Прибираме се и се отдаваме на топъл душ, почивка и записки за най-ярките спомени и най-силните впечатления от преживяното. Но няма да минем без едно прощално изкачване до поредното страхотно място, от където ще снимаме цветния залез над могъщата Родопа ….
Прибираме се, вечеряме, след което ще направим разбор на преживените вълнуващи приключения и безценни уроци.

Ден 7

През последния ден от програмата може да посетим местната стена за катерене или някои от емблематичните забележителности за Смолянския регион, като: Момчилова крепост, Смолянския планетариум, крепостта Калето и др. Също така този ден е предвиден за резервен в случай на разваляне на времето.
По обед, отпътуване към родните места и край на програмата.

Програмата е подходяща за деца на възраст между 8 и 12 години.
Периодите на провеждане за 2021г са както следва:
Месец Юли – 19-25
Месец Август 02-08 ПОТВЪРДЕН!| 16-22

ЦЕНА: 525лв.

Цената включва: цялото настаняване (къща за гости и палатки) и изхранване за периода (4 пъти на ден), двама лицензирани планински водачи, обща професионална планинска екипировка, палатки, шалтета, транспорт в рамките на региона и планинска застраховка за периода на лагера.

Цената не включва: личната екипировка, таксите за посещения на забележителности, транспорта до и от региона, лични разходи, всичко неизброено като включено.

 

 • Всички деца трябва да попадат в определената възрастова група!
 • Детето трябва да бъде в отлично здравословно състояние, за което задължително трябва да се представи медицинско удостоверение!
 • Задължително се представя декларация за това, че децата не са имали контакти с хора с грипни симптоми през изминалите две седмици!
 • Родителите задължително попълват и представят декларация за съгласие, за участието на детето в лагера!

 

 

Нужна екипировка. Всяко дете трябва да разполага с лична екипировка като:

 • Подходяща раница – 30-40л
 • Подходящи обувки
 • Подходящи дрехи
 • Дъждобран
 • Спален чувал – трисезонен
 • Защита от слънце – слънчеви очила, шапка и крем против изгаряне
 • Челник или фенерче
 • Компас
 • Бутилка за вода за многократна употреба
 • Пластмасови чинийка и виличка за многократна употреба
 • Тетрадка и химикал
 • Четка, паста за зъби и други лични санитарни принадлежности

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Дрехите на детето е добре да бъдат основно синтетични – памучните тениски, дрехи и чорапи не са подходящи за планински преходи!
Ние осигуряваме палатките, шалтетата, специализирания алпийски инвентар, карти и др.

Настаняването е основно в уютна къща за гости в местността Варадил над Смолян.
Къщата е с огромен двор и е страхотно изходно място за всичките ни преходи и занимания.

Според нивото на отделните групи е възможно да се направи и кръгов преход с нощувка в някоя от известните хижи около Смолян.
Отново според нивото на групата, преценката на водачите и метеорологичните условия, нощувките на палатка могат да бъдат повече от една – две или три.

Конкретната програма се провежда в живописния и панорамен регион около гр. Смолян. Пристигането може да стане с личен транспорт или с автобус, като ние ще посрещнем и изпратим детето, ако това става по втория вариант. Може да бъде организиран и транспорт от нас при желание на групата!

Програмата подлежи на промени спрямо метеорологичните условия или по преценка на планинските водачи!