ПЛЕНИТЕЛНИТЕ МИТОВЕ, ЛЕГЕНДИ И ПАНОРАМИ НА ГОЛЕМА ПЛАНИНА

01 Юни

В един от най-интересните дялове на Стара планина тихо и кротко се извисява над няколко огромни по мащаб и осеяни с китни селца долини един относително нисък, но възхитително панорамен връх.
Това е връх Чукава, който е разположен на точното място, за да хвърли орлов поглед към огромна порция от нашата родина и е способен да накара всеки посетител дълго да не може да откъсне очи от красотата откриваща се пред него …

Наблизо минава и международният маршрут Е-3, по-познат ни като Ком – Емине, но малко Ком-еминейци отделят от ценното си време, за да се насладят на гледките откриващи се от купола на Чукава.

Но освен многото природни красоти, в този район се намира и митичния манастир 7-те Престола, на когото ще отделим подобаващо време и ще се запознаем с вълнуващите истории свързани с него.

Нашите опитни водачи са подбрали прекрасен маршрут, който ще ви разкрие многото красоти на малко познатия, но прелестен дял наречен Голема планина!

ПРОГРАМА

Отпътуване в 07:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Пристигаме на отправната точка, където оставяме буса, вадим фотоапаратите и се отправяме на чуден пешеходен преход.

Опитния водач повежда по китни пътечки, а наоколо се ширят ярко зелени поляни, осеяни с цветя и стада.
Не след дълго набираме височина по снагата на Чукава и той започва да ни загатва за това което ни очаква, красиви пейзажи към заобикалящите ни планини и долини са навсякъде около нас! Стъпваме на най-високата му точка и получаваме страхотната награда за всяко усилие – панорами от Краището, до Витоша, Рила и Средногорието, огромна порция емблематични за Стара планина върхове, както и киприте Ржана и Врачански Балкан …
Снимаме дълго, похапваме и попиваме колкото можем зеленина, тишина, слънце и красоти. След всичко това ще започнем нашето спускане по обзорен маршрут, различен от пътя на изкачването за да достигнем малко по-късно долината на р. Габровница, където ни очаква вълнуващо посещение в манастир 7те Престола.

Самия Софроний Врачански е служил литургии тук, а това е било и любимо място за поклонение и уединение на великия Иван Вазов и вие веднага ще разберете защо. Повече за тайните и легендите свързани с манастира ще разкаже на място опитния водач. След всичко това бусчето ще ни очаква, но разбира се ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място, с които да отпразнуваме страхотното приключение и чак тогава ще поемем към дома!
Отпътуване за София – край на програмата.

 

 • Изкачване

  730м

 • Спускане

  730м

 • Разстояние

  12км

 • Време

  5-6ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване