ЦЪРНОМОГИЛСКИ ЧАЛ И ВЪРХОВЕТЕ ГРЕДАРО И ЧЕРНА МОГИЛА – СКРИТИТЕ ПЕРЛИ НА МРАМОРЕН ПИРИН

27-28 Август

Два страхотни върха се извисяват леко в страни от главното мраморно било на Пирин планина и винаги някак остават в сянката на по-известните Вихрен, Кончето, Синаница …
Но истината е че те крият едни от най-дивите и красиви панорамни гледки в този дял на планината!

Ще им посветим два дни по времето на които едва ли ще видим много хора по върховите точки на тези върхове, единствено тишината тук нарушават притичващите стада диви кози, които са господарите тук!
Гледки към страхотен брой езера, циркуси, пропасти и цял Северен Пирин, ще се разкриват като на длан пред нас, а черешката на тортата ще бъде преминаването ни по изящния Църномогилски чал, една тънка линия в небесата, свързваща Кутело и Черна могила … !

Програма с големи денивелации, подходяща за напреднали планинари, без страх от височини и за хора в много добра физическа форма!

ДЕН 1: Пристигане

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в 07:00ч и пристигане в района. Пристигаме на х. Вихрен, където ще се настаним, ще направим почивка за освежаване и ще оставим ненужен багаж. Стартираме нагоре към връх Хвойнати, след което прехвърляме Влахиния циркус и след общо около 3 часа ходене сме на връхната точка на връх Гредаро! Прелестни гледки към Гергийски и Влахини езера и техните циркуси, а емблематичното Мраморно било показва цялата си прелест пред очите ни! От тук слизаме по живописна пътечка през Муратово езеро и обратно към хижата, където ще направим разбор на екипировката и плановете за утре, след което ще се отдадем на активна почивка – книжки, разходки за снимки и др. Вечеряме и лягаме ранко, утре е голям ден … !

 • Изкачване

  900м

 • Спускане

  900м

 • Разстояние

  12км

 • Време

  6-7ч

 • Настаняване

  Хижа Вихрен

 • Включено изхранване