ВЪРХОВЕТЕ ДЕНО И ШАТЪРА, ЕЗЕРАТА – МУСАЛЕНСКИ, САРЪГЬОЛСКИ, ТЪМНОТО ЕЗЕРО И ИЗВОРИТЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА РЕКА МАРИЦА

05 Октомври

В далечни времена нашите земи били заселени от величав и сръчен народ, имащ много познания и оставил отличима следа на Балканите.
Тези племена и хора били наричани Траки, а на техният език “Рила” означавало планината на многото води.

Тази еднодневна екскурзия ще ви убеди, че това име е напълно заслужено и ще ви накара да преоткриете един много интересен район на Рила планина!

В рамките на само един ден ще успеем да зърнем над десет езера, както и началото на една от най-големите реки в България – река Марица!
Главната ни цел е връх Дено (2790м), който ще ни дари с невероятни гледки и поглед към по-голямата част от най-големия резерват на Балканския полуостров – Централен Рилски Резерват!

Дено е четвъртият по височина връх в Рила, номер 10 в България и разкрива шеметни панорами към Мусаленския масив, Студения чал и Студеното дере, както и към могъщото горно поречие на река Марица!

ПРОГРАМА

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 06:30ч. Пристигаме в Боровец и се качваме с една от първите кабинки на лифт Ястребец. Пристигаме на едноименната хижа и се отправяме към хижа Мусала, която е в подножието на връх Дено и от където започва същинското изкачване. След кратка почивка и снимки на първите езера, ще се насочим към скалното образование Сфинкса, който бди във висините! Преди да стигнем до връх Дено, ще надзърнем от другата страна на планината за да видим тайнственото Темно езеро, както и циркуса на Маричините езера, които дават начало на река Марица!
Още малко катерене и ще стигнем до най-високата ни точка за деня – връх Дено, където е време за почивка и обяд с незабравими панорами към някои от най-високите върхове и най-голямата защитена територия на Балканите – Централен Рилски Резерват. Дом на редица животни включени в Червената книга и представителни вековни екосистеми и гори, той е туптящото диво сърце на Рила планина!
Спускането от върха ще е в северна посока, където ще се порадваме и на дивите Саръгьолски езера и стърчащият над тях връх Шатър (2495 м). Последната част от този хубав ден ще премине в приятно спускане през клекове, вековни Мурови гори и красиви ледникови долини в посока лифт Ситняково. С него ще слезнем обратно в Боровец, където идва и краят на програмата, но не и преди да полеем страхотния преход с вкусна гозба и чаша студена бира в изпитано Самоковско ресторантче!
Отпътуване към София – край на програмата.

 • Изкачване

  490м

 • Спускане

  1000м

 • Разстояние

  14км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване