ПРОЛЕТНО ПОНОРСКО ВЕЛИКОЛЕПИЕ – ВОДОПАД СКАКЛЯ, ПЪЛНИЯ КРЪГ НА ВАЗОВАТА ПЪТЕКА, ЗЛИЯ КАМИК И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОБЗОРНИЯ ВРЪХ БУЛА

18 Май

” … Тука имаше поляна равна и весела, от която се гледаше надалеко.
Но тя имаше и друга особеност: стоеше, висеше над една страшна пропаст, в дъното на която боботеше невидим воден скок …

Видът беше величествен, панорамата великолепна …
Тъжовният шум на реката стига дотук, приличен на подземен стон.
А гледката е по-хубава, по-дивна, няма насита …”

Колко хубаво го е казал дядо Вазов в своя пътепис “Из мала Стара планина” и изобщо няма да спорим – пролетните картини, които се разкриват от платото на село Заселе са едни от най-хубавите, най-дивните в нашата родина и на тях няма насита … !

Но още по-внушителни и впечатляващи са те от местния красавец връх Була, който при ясно време ще открие пред погледите ни възхитителните си панорами към Понор, Голема и Мала Стара планина, Витоша, Рила и околните китни селца, дефилета, каньони и скалисти амфитеатри!

А за да е завършено нашето пролетно приключение, ще направим и големия кръг на китната Вазова пътека, където красиви водоскоци и водопади ще ни освежат с пролетните си пръски – най-внушителният от тях водопад Скакля хвърля водите си от цели 80м!

Вече сами разбирате, че това ще бъде един малък пролетен празник, благодарение на който ще преоткрием този изключителен български край и пролетното великолепие на Понор планина!

Отпътуване в 07:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района, след което вадим фотоапаратите и закрачваме бодро след опитния водач, който повежда по серия от серпентини в пролетните букаци. Не след дълго днешния маршрут ще започне да загатва за красотите, които ни очакват – първа спирка е спиращия дъха водопад Скакля, а след това се изкачваме на платото на Заселе, където ще бъдем дарени с ударна доза пролетна зеленина и пейзажи! От тук продължаваме още малко нагоре и не след дълго стъпваме на връх Була, където ще се убедите защо този връх заслужава специалното ни внимание. До където поглед стига са се ширнали зелени хълмове, върхове, плата и долини, осеяни с китни селца, а водача ще бъде истински предизвикан да разкаже за всичко което се вижда от тук! Ще си направим чуден пикник на това специално място, обградени от приказни гледки и много пролетна зеленина. Следобед ще се върнем по алтернативен маршрут за да затворим кръга на Вазовата пътека и откъдето ще се радваме на още чудни гледки и отбивка при поредната забележителност Злия камик. След всичко това ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място, с които да отпразнуваме страхотния ден и едва тогава отпътуваме за София – край на програмата.

 

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

  700м

 • Разстояние

  15км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване