КАТЕРАЧЕН УИКЕНД ИЗ ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ БРЯНОВЩИЦА И ТЪМРАШ

05-06 Октомври

В този дългоочакван уикенд неслучайно за пореден път избираме тази зашеметяваща комбинация от два обекта, които дълго ще останат в спомените ни като идеал за разнообразни маршрути, локация, природа и огромно удоволствие от катеренето!

Рида Чернатица в Западните Родопи е наистина всеобхватен и впечатляващ като природна наситеност, а
великолепното катерене в неговото подножие привлича родни, а и чужди катерачи от десетилетия.

Тук е легендарната Бряновщица с емблематичните си и внушителни скални форми, както и относително новия Тъмраш, чийто прекрасни новоизградени маршрути бързо добиват популярност – можете да разчитате, че опитните водачи няма да ви оставят да скучаете и са ви подготвили превъзходна програма в два дни!

В този уикенд ще имате възможност да поставите стабилни основи на базовите си познания в катерачния спорт или пък да ги надградите значително!

Маршрутите са разнообразни – и дълги и къси и за начинаещи и за напреднали – всеки ще има възможността да доразвие допълнително техниката и уменията си.

Към всичко това добавяме и невероятно красивата и богата на разнообразие природа на региона и получаваме един великолепен катерачен уикенд с много красота и усмивки!

 

Ден 1

Отпътуваме раничко от София и пристигаме в района на първия ни обект – Тъмраш. По пътя спираме набързо за топли закуски от местната пекарна на селото, за да се заредим с енергия, защото ни чака ден с много физически усилия.

Оставяме транспорта на удобно място и навлизаме дълбоко в гората, където само след 10тина минутки подход се озоваваме на мащабната и впечатляваща скала, на която ще катерим чак до залез. Чарът на мястото идва от прохладата на реката, която в съседство ще ни носи и спокойствие от звуците на отмиващата скалите вода.

Разполагаме се и опитните инструктори поставят осигуровките, след което започваме с инструктаж и преговаряне на основните техники за безопасност, осигуряване и катерене.

Катерим докато имаме сили, след което ни очаква вкусна вечеря и заслужена почивка в уютна къща за гости в района.

*По желание нощувката може да бъде и на палатка в обособена зона край реката.

Ден 2

Закусваме и се отправяме директно към емблематичната Бряновщица. Тук маршрутите са по-различни от вчерашните и все така изключително красиви и примамливи.

След вчерашните усилия, днес се ще чувстваме доста по-уверени и е време да надградим нивото си! Тук на разположение имаме разнообразие от къси, но и по-дълги маршрути, така че за всекиго ще има по нещо предизвикателно. Изключително приятно е да се катери на такава чудесна скала, но за жалост по някое време следобед ще трябва да кажем довиждане на това така диво и красиво място.
Но сами разбирате, че един такъв вълшебен уикенд няма как да мине без подобаващ разбор и заслужена местна гозба придружена от чаша студена бира в любимия ни ресторант край реката!

След всичко това заредени и с големи усмивки отпътуваме за родните места – край на програмата.