СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ В РАЙОНА НА БЕЛМЕКЕН

13-14 Март

В средата на месец Март, когато планината е затрупана от дебели снегове, ще се отправим със ски и сплитборд към любимата Рила и по-точно към най-източната и част – Биосферен резерват Ибър.
Теренът там е изключително подходящ за първи стъпки в ски и сплитборд туринга и извън пистовото каране!

Преходът със ски ще ни отведе до красотите на района и до два от най-високите му и панорамни върха – Белмекен и Равни връх, от където ще направим приятни спускания с хубав наклон и по над 400-500м денивелация!
Гледките от върховете в слънчев ден са невероятни и ще ви накарат да заобичате зимата още повече!
Вечерта ще пренощуваме в ВТБ „Белмекен“, където ще ни посрещнат с топъл чай, хубаво вино и добро настроение. Надяваме се и с гореща сауна!

При подходящи лавинни условия и кондиция на групата, спусканията ще бъдат в района на Равни връх, познат още като Равни Чал (2637м.) и връх Белмекен (2628м)!
Но наоколо има още много каране с леки, приятни и относително безопасни наклони!
Вторият ден ще завършим приключението с едно фантастично спускане от връх Белмекен към едноименният язовир с невероятна гледка!

Ден 1 – Пристигане в района на язовир Белмекен

Събираме се на Високопланинска Туристическа База Белмекен (ВПБ Белмекен) в 9:30 сутринта. Слагаме обувките, лепим коланите, правим кратък разбор и потегляме към върховете.
По пътя ще изберем подходящо място за лавинен профил, ще си говорим за терена и условията около нас, състоянието на снежната покривка, както и възможните места за каране. По обяд ще сме стигнали до върха, от където ще направим първото спускане за деня! Придобри условияи движение на групата ще направим и второ изкачване към Равни връх, от където ще направим още едно дълго спускане. Денят ще завърши с практически занятия свързани с ходенето в зимна планина, използването на екипировката и начините за преценка на опасностите около нас. Прибираме се доволни в туристическата база, след което следва приятна вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  1000м.

 • Разстояние

  Общо 12км

 • Време

  6-7ч

 • Настаняване

  ВТБ „Белмекен“

 • Включена храна

Ден 2: Спускане към язовир Белмекен

След закуска стягаме екипировката и се отправяме отново към Равни връх.
Според условията и нивото на групата ще набележим няколко спускания още от предишният ден и ще се опитаме да ги реализираме. При достатъчно сняг е възможно спускане и от Сивричал. След всичко това ще се насочим към последното си изкачване на връх Белмекен, от където ще направим най-дългото спускане към язовира и паркинга.
Събираме се при колите, където програмата приключва – остава да направим хубав, късен обяд на проверено място и да обсъдим преживяното, което ще държи усмивките на лицата ни още дълго …

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  1100м.

 • Разстояние

  Общо 12км

 • Време

  6-7ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

Цена: 175лв.
Водач: Живко Жечев

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, организация и застраховка за периода на туринга.

Цената не включва: Нощувка (+закуска цената е 30лв на човек), храна, транспорт, лични разходи и всичко неизброено като включено.

* Програмата е възможна при минимум 4 записани.
*Пристигането на Белмекен става със собствен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата за Наем на Екипировка.

*Организираният транспорт е възможнен при минимум 7 желащи за транспорт. При по-малка бройка е възможно да организираме транспорт с лични превозни средства.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!