ДВА ДНИ ИЗ ВИСОКИТЕ БИЛА НА РИЛА ПЛАНИНА – ВРЪХ БЕЛМЕКЕН И СИВРИ ЧАЛ

14-15 Септември

В края на месец Септември, когато есента вече властва из високата Рила, ще се отправим към най-източната и част – района на Белмекен и Биосферен резерват Ибър.
 
Това пътешествие ще ни отведе до красотите на района и до два от най-високите и панорамни върха – Белмекен и Сиври чал, от където при ясно време и добра видимост ще се насладим на възхитителни гледки към, Пирин, Славянка, Виотша, Стара планина, язовирите Искър и Батак и разбира се титаничната Родопа … 
Характерните тревисти хълмове на Източна Рила по това време носят златния цвят на есента и създават невероятна атмосфера и гледки!
В тази програма имаме планирана умерена трудност 3 от 5, с изкачване на върховете Белмекен и Сиври чал, но при по-опитна и силна група, е възможен целия траверс през Равни чал, Сиври чал и Каменити чал на втория ден!

Ден 1 – Връх Белмекен

Отпътуване от София с организиран транспорт в 07:00 от Стадион Васил Левски.  Събираме се на паркинга при стената на язовира и потегляме към първата цел – връх Белмекен.
По обяд ще сме стигнали до върха, от където ще се насладим на красиви гледки във всички посоки и ще си направим хубав пикник! Следва слизане към хижа Белмекен, където ни очакват вкусни гозби и заслужената почивка.
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  700м.

 • Спускане

  500м.

 • Разстояние

  8км

 • Време

  4-5ч

 • Настаняване

  Хижа Белмекен

 • Включена храна

Ден 2: Равни чал и резерват Ибър

След закуска стягаме багажите и закрачваме бодро след опитния водач – очаква ни страхотен ден в сърцето на Великата Рилска пустиня! Насочваме се право нагоре по ръба и въжето на Сиври чал, където ще се порадваме на много алпийски красоти и здравословна доза адреналин! Придвижваме се нагоре с помощта на металното въже, още малко усилия и стъпваме на върха, който ще ни дари с изключителни гледки към централната част на Рила, величествения Пирин, резерват Ибър, язовир Белмекен и долините наоколо!
Според условията и нивото на групата ще преценим дали е възможно да преминем по целия траверс на Чаловете, а ако не от тук се спускаме в долините по китни пътечки обратно до язовир Белмекен. Бусчето ни поема към София и програмата приключва, но не и преди да направим хубав обяд на проверено място и да обсъдим изживяното, което ще ни държи усмивките още дълго.

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  600м.

 • Разстояние

  12км

 • Време

  6-7ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

ЦЕНА: 185лв
Цена за записвания след 05 Септември: 205лв

Цената
включва: Лицензиран планински водач, транспорт от София до региона и обратно, нощувка и закуска и планинска застраховка за периода на прехода.

Цената не включва: останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането на Белмекен може да става и със собствен транспорт!
*В такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!

*Организираният транспорт е възможнен при минимум 7 желащи за транспорт. При по-малка бройка е възможно да организираме транспорт с лични превозни средства.

*При невъзможност за реализиране на програмата поради неподходящи метеорологични условия или други причини, направените плащания могат да се ползват за други събития или се възстановяват в пълен размер!

За повече инфо:

0888 889 785
0888 544 447

*Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!