КУРС ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ – ПЪРВО НИВО – ВТОРИ ДАТИ

14-16 Януари

Курсът Лавинна безопасност на IntoTheWild, ще ви даде базово обучение и ще ви помогне да решавате, кога, къде и как да планирате излетите си в зимната планина.  Участниците в него ще получат и затвърдят знания за основно разбиране за лавините, какви са алгоритмите за вземане на решения, оценка на лавинния терен и много важните – спасяване на затрупани хора, другарска взаимопомощ и адекватната първа помощ при изравянето на пострадали!
Този курс осигурява базово обучение за всеки, който се движи в лавинен терен независимо със ски, сноуборд, котки или снегоходки!

Това е обучение с почти изцяло практическа насоченост. Заедно с изучаването на науката и теорията зад феномена лавина, участниците ще прилагат новите си умения в извън пистовия терен и беккънтри условия. Ще прекараме по-голямата част от уикенда на терен, като в допълнение на това ще получите професионални лекции по темата. Ще подкрепим практическите знания с теорията на добре обмисленото вземане на решения, планирането на излети в зимната планина, избора на терен и помощните техники за спасяване.

 Курсът има за цел да предостави практически полеви умения за справянето и най-вече избягването и превенцията на проблемите на зимната планина!
Нашите инструктори са лицензирани планински водачи, професионални планински спасители, ски и сноуборд инструктори и разбира се страстни скиори и сноубордисти, с десетилетия опит в лавинния терен от Алпите до Кавказ. Те са хора, които знаят от първа ръка, че лавинното образование има силата да спасява човешки животи.

Място на провеждане: Витоша

Ден 1: Презентация

Стартираме с встъпителна презентация в Петък вечер, която предвид ситуацията с Ковид-19, най-вероятно ще бъде проведена онлайн, чрез една от платформите. Започваме в 18:30 и в рамките на два часа ще ви запознаем с основните лавинни проблеми, методи на спасяване и другарска взаимопомощ.

Ден 2: Практически занимания

Събираме се в 09:30 пред хижа Алеко и започваме с практиката. Ще прекараме целия ден на терен. Започваме с кратка разходка до лавинния полигон и изучаване и интерпретиране на различните видове знаци, които ни дава зимната планина. Ще посветим целия ден на упражнения и работа с лавинната екипировка – лавинен уред, сонда, лопата -локализиране на затрупани, методи на сондиране и методи на изкопаване. Вечерта продължаваме с втора презентация за характерните лавинни терени, теренни капани и човешкия фактор.

Ден 3: Излет и първа помощ при изравяне на пострадал.

През третия и последен ден ще се отправим на кратко изкачване в района. Ще говорим много за избора на линиите на изкачване и спускане, участниците ще могат да направят опити за лична оценка на опасностите и планирането на маршрута. След като навлезем по-навътре ще можем да видим и обсъдим лавиноопасните участъци на Витоша, които никак не са малко. Следва изготвянето на профил, интерпретация на снежната покривка и два вида лавинни тестове, както и сетивен полигон. Продължаваме с демонстрация на техники за спасяване и оказване на първа помощ на затрупани от лавина, както и вълнуваща тренировъчна спасителна акция.
Спускане към хижата, където ще направим разбор и обобщение на курса.
Край на програмата – отпътуване.

 

ОСНОВНИ АСПЕКТИ

  • Видове сняг и снежни лавини
  • Особености и опасности на зимната планина
  • Работа с лавинна екипировка: търсене на пострадал с лавинен уред, сондиране, изкопаване
  • Лавинни тестове
  • Анализи на снежната покривка
  • Избор на линии за изкачване и спускане
  • Планиране на излети в зимната планина
  • Адекватни действия при лавинен инцидент
  • Първа помощ на пострадал в лавинен инцидент
  • Тренировъчна акция