КУРС – ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ – НИВО 2

05-07 Март

Курсът Лавинна безопасност на IntoTheWild ниво 2, ще ви даде едно по-комплексно и систематизирано обучение, за да ви помогне самостоятелно да решавате, кога, къде и как да планирате излетите си в зимната планина. Ще посветим уикенда на изучаване на видовете кристали, анализи на снежната покривка и лавинните проблеми в нея, ще обсъдим по-сложни лавинни казуси, ще направим много лавинни тестове, както и акция по издирването, спасяването и оказването на адекватна първа помощ на повече от един пострадал.

Нашите инструктори са лицензирани планински водачи, професионални планински спасители, ски и сноуборд инструктори и разбира се страстни скиори и сноубордисти, с десетилетия опит в лавинния терен от Алпите до Кавказ. Те са хора, които знаят от първа ръка, че лавинното образование има силата да спасява човешки животи.
Курсът има за цел да предостави практически полеви умения за справянето и най-вече избягването и превенцията на проблемите на зимната планина!
Курсът е подходящ за всеки, който се движи в лавинен терен независимо със ски, сноуборд, котки или снегоходки!

Място на провеждане: Витоша

Ден 1: Презентация

Започваме курса с вечерна презентация в 18:30ч. в Петък. Предвид ситуацията с Ковид-19, презентацията най-вероятно ще се проведе онлайн през някоя от платформите. Ще се запознаем с по-сложни лавинни казуси и проблеми, другарска взаимопомощ, алгоритмите за вземане на решения в лавинна обстановка и човешкия фактор.

Ден 2:

Събираме се пред хижа Алеко в 09:30 и започваме практиката. Стартираме този дълъг ден в планината с търсене на двама пострадали, най-различни методи на сондиране и изкопаване. Ще направим търсене, сондиране, изкопаване и оказване на адекватна първа помощ на пострадалите, под наставленията на лицензиран парамедик. Всичко това ще ви даде реална представа за сериозността на зимната планина и нейните проблеми. Ще направим и още едно търсене на двама затрупани – този път за време. Вечерта отново имаме презентация – Процеси в снежната покривка и видове снежни кристали. Ще се запознаем по-отблизо с науката зад иначе обичайните процеси, които наблюдаваме по цял сезон и как те се отразяват на нашата безопасност в зимната планина.

Ден 3:

Целият последен ден, ще бъде един своеобразен тест за знанията на участниците. Ще навлезем в по-динамични кътчета на планината и участниците ще бъдат насърчавани да вземат самостоятелно решенията за правилния избор на линиите за изкачване и спускане. Ще посветим дълго време на всички известни лавинни тестове и тяхното адекватно изпълнение и интерпретиране, правилните места и изпълнението им, както и алгоритмите за вземане на решенията спрямо условията и емоционалното ни състояние в лавинна обстановка. Ще работим с различни инструменти, с помощта на които ще разпознаваме огромното разнообразие от снежни кристали, ще търсим слабите слоеве и ще правим най-различни анализи на снежната покривка. А следобед традиционно ще си устроим истинска акция по спасяването на няколко пострадали в лавина, като този път участниците ще имат пред себе си значително по-сложни казуси.
След като приключим ще направим заслужен вкусен обяд и разбор на курса – край на програмата.