5-ДНЕВНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ИЗ ДИВАТА ПРЕЛЕСТ НА ОЧАРОВАТЕЛНИТЕ ЮЖНИ КАРПАТИ

03-07 Юли 2025г

Някъде из необятния масив на Южните Карпати се спотайва една различна планина. Планина, чиято уникалност се обуславя от специфичната орогенеза, довела до нейното образуване.

Това е Пятра Краюлуй – едно малко бижу в бляскавата корона на Карпатите. Един истински оазис за любителите на естествената природа и възхитителните пейзажи.

Билото на планината представлява тесен варовиков гребен, който можете да прекосите от край до край само за ден, а неговата най-висока точка – връх Ла Ом, се издига на 2,238 метра над морското равнище. Ходейки по билото, всъщност ще се движим по дъното на древен океан и стъпвате върху милионите морски фосили, които го изграждат.

Компактната територия на Пятра Краюлуй е естествен хабитат за над 30% от висшата флора на Румъния, както и за над 40% от всички видове бозайници в страната! Впечатляващо, нали? Освен това продължителните карстови процеси са изваяли релеф и форми, които без съмнение многократно ще спират дъха ни …

И никак не е случайно, че тази изключителна планина носи величественото име “Кралската скала” … !

Прекосяването на билата на двата масива, Пятра Краюлуй и Бучедж, са сред задължителните преходи за всеки местен любител на планинарството. Факта, че и двете планини са обявени за национални паркове и са включени в списъка със 7-те чудеса на природата на Румъния, е достатъчно признание за тяхната уникалност.

Предлагаме Ви едно много различно пътешествие, в което ще обходим двата обзорни планински хребета. Ще стъпим на най-високите им точки – Ла Ом (2238 м.) и Ому (2507 м.). Ще се любуваме на дълбоки каньони, ждрела и водопади. Ще се дивим на изумителните скални образувания Свинкса и Стариците при връх Баба Маре и ще научим легендите за тях. Вечер ще отпочиваме в гостоприемни хижи и уютни семейни хотели. А наред с всичко това ще намерим време и за доза културен туризъм, посещавайки замъка в Бран или възхитителните дворци на Синая.

Пътешествие, което ще ни направи завършени ценители на естествената природа.

Пътешествие, в което не ние ще покорим планината, а тя нас … !