ВРЪХ КАЧКАР – ТРЕКИНГА И ЛЕГЕНДИТЕ ОТ МИТИЧНИЯ ПЪТ НА КОПРИНАТА И ПРЕЛЕСТНИТЕ ПОНТИЙСКИ ПЛАНИНИ

23-30 Август 2025г

За летните месеци на тази година сме ви подготвили възхитителен трекинг из една истинска скрита планинска перла, която ще ви смае с внушителните си красоти и богато културно наследство.

В сянката на по-големите си и именити събратя, южно от Черно море гордо се извисяват Понтийските планини и планината Качкар, които гостоприемно и скромно разкриват прелестните си пейзажи, но гарантирано оставят траен белег в съзнанието на всеки посетител, който преоткрие този истински земен рай.

Но въпреки, че тази планина е сравнително непопулярна у нас, регионът на Качкар е един от най-важните туристически центрове на съсседна Турция.
Феноменалните пешеходни маршрути и проходи достигащи до 3000м, свързват помежду си една уникална мрежа от високопланински селища, благодарение на която между тях от векове тече обмен не само на новини и селскостопански животни, но и на народни песни, езици и народни приказки, които са се препредавали от едно планинско село на друго.

Тези пътеки винаги са били ефективни и са знакови за безкрайната толерантност, богата култура и етническа принадлежност на този вълшебен регион.
Благодарение на тях грузинци, арменци, лазери и турци са живели съвместно дълго време и са представлявали една своеобразна мултикултурна структура, чийто обичаи и бит са вплетени в една невероятна черга и за наше щастие са отлично запазени и до днес.

Ще научим страхотните местни имена на селата, ще изживеем местните традиии и народни танци, а вечер ще слушаме приказки и невероятни истории за тайните на тези върхове, проходи и отдалечени селца и паланки, някои от които се намират точно на митичния “Път на Коприната”.

А за капак на всичко, ще се дивим и на спиращи дъха гледки към Черно море, тъй като основно ще се движим от северната страна на планината Качкар.
Особено през летния сезон тук ще се радваме на зелени и цъфнали долини, устремени към небесата върхове, прелестни езера и стабилни метеорологични условия, а за финал ще направим панорамно пътуване по бреговата ивица на Черно море и разбира се няма да пропуснем и най-добрия плаж от тази страна на морето – е, какво повече му трябва на човек?