ВЛАСТЕЛИНЪТ НА АНАДОЛА – ДРЕВНИЯТ СТРАТОВУЛКАН АРАРАТ

06-13 Септември 2025г

Един внушителен връх стърчи като последен страж над далечния Анадол и от древността бди над онези територии където Азия целува Европа.

Мълчаливо, но гордо срещу вековете стои притихналия вулкан връх Арарат, със своите титанични мащаби и внушително присъствие, той е свещена планина, както за християни, така и за мюсюлмани.
Няма да преувеличим ако кажем, че в полите му от векове процъфтяват култури и цивилизации и до ден днешен регионите около върха са страхотно контрастни и мултикултурни.

Въпреки относително лесния маршрут, който сме избрали, разбира се ние отиваме там с наведени глави и се надяваме да бъдем допуснати до този своеобразен природен храм и най-високата му точка, която се извисява на цели 5137 метра над моретата!

 

Планината Арарат от край време привлича вниманието на планинарите, изследователите и любителите на природата от много страни.

Това пътуване е едно цялостно изживяване, съчетаващо в себе си известно физическо и ментално предизвикателство, красотата на високата планина и ярката култура и бит на региона.

Арарат е един чудесен вариант за първо изкачване над 5000м.
Програмата е по силите на всеки, който се намира в достатъчно добра физическа форма и има необходимите желание и мотивация!

Ден 1: Отпътуване

Събираме се на летище София, от където отпътуваме последователно за Истанбул и после до град Ван, разположен на брега на титаничното едноименно езеро, което повече прилича на море. Настаняваме се и излизаме за вечеря, след което се отдаваме на почивка.

Ден 2: Доубейязит

Закусваме и веднага се захващаме с местните забележителности, които никак не са малко. Древни църкви, гробници, крепости и други, но няма да се отплесваме прекалено, защото трябва да подготвим багажите за изкачването – още днес се отправяме към градчето Доубейязит, а от там още нагоре към първият ни палатков лагер за това пътуване.
Настаняваме се, вечеряме и лягаме рано.

Ден 3 – Малък Арарат

Ставаме рано и се отправяме по чакъла нагоре към по-малкия побратим на тази колосална планина. Най-високата точка за днес ще бъде 3914м, а това изкачване ще ни позволи да се аклиматизираме към ниското атмосферно налягане на тези височини. Следва слизане обратно към цивилизацията и трансфер до хотела ни в Доубейязит, за заслужена почивка. Тъй като изкачването на малък Арарат е относително тежко, е възможно аклиматизацията да се проведе из лагерите на големия Арарат. Решението за това ще се вземе на място спрямо преценката на водача, кондицията и желанието на групата.

 • Изкачване

  1150м

 • Спускане

  1150м

 • Разстояние

  10км

 • Време

  10ч.

 • Настаняване

  Хотел

 • Включена храна