ОТ МЕСТИЯ ДО УШГУЛИ – ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ ВЪРХОВЕ УШБА И ШХАРА, БЕЗЕНГИЙСКА СТЕНА И БЕЗБРОЙ КРАСОТИ

18-26 Юли 2025г

” … Сванци са господари на народите около тях и притежават височините на Кавказ над Диоскурия. Те имат цар и съвет от триста души и те могат да съберат безстрашна армия от двеста хиляди, защото целият народ е бойна сила.
Говори се, че в страната им златото се носи по дъното на планинските потоци и че варварите го събират с перфорирани овчи кожи и че това е произходът на мита за Златното руно … ”


Страбон, Географика, 7 в.пр.н.е.

Няма никакво съмнение, че Сванетия е древна страна на много чудеса.
Мнозина я считат за най-красивият регион на Грузия и същността на това, което страната може да предложи на туристите.
Истината е, че почти всички онези зашеметяващи снимки на автентични каменни села, буйни реки, ярко зелени долини и внушителни снежни върхове, които сте виждали …. повечето от тях са направени тук.

Но планините на Сванетия крият и много тайни. На първо място, от хиляди години те са били родината на Сванският народ – много отличителна етническа група хора, свързана с грузинците. Народ с изключително богата история, уникални традиции, собствен език и страхотно колоритни бит и култура!

Заедно с гордия Кавказ, най-голямата атракция на Сванетия са нейните средновековни кули-къщи.
Това изключително съчетание на планински пейзаж със селища от средновековен тип и автентичните кули-къщи, е отредило място на Горна Сванетия в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство!

 

А каква програма сме ви подготвили само …

Ще преминем през някои от най-важните проходи, ще се покатерим до величествените ледници на могъщите върхове и символи на района – Ушба и Шхара, ще проходим някои от най-панорамните била и ще се дивим на отраженията на ледено-скалните катедрали на Кавказ в прелестни ледникови езера … !

Програмата съдържа това, което според нас е най-доброто от класическата трекинг обиколка на Сванетия, както и традиционно за нас някои от по-дивите и скрити за тълпите природни и културни забележителности.

Тя е базирана на опитът ни в района и е подходяща за всеки, който има желанието да проходи най-живописните Свански маршрути, но и да вкуси от вълнуващите културни съкровища на Сванетия!

Ден 1 – Отпътуване

Отпътуване от летище София. Пристигаме в град Кутаиси, след което ни предстои трансфер към Сванетия и настаняване в уютна къща за гости в селцето Мазери, където се отдаваме на храна, почивка и обсъждане на предстоящите приключения. Лягаме рано – очаква ни една истинска одисея от Кавказки красоти!