АРАГАЦ, НАРИЧАНА ОЩЕ ПО-КРАСИВАТА СЕСТРА НА АРАРАТ, ГЕГАМИ И АЖДАХАК – ВЕЛИЧЕСТВЕН ТРЕКИНГ ИЗ АРМЕНСКИТЕ ВИСОКИ ПЛАНИНИ, ЕЗЕРАТА КАРИ И СЕВАН И МАНАСТИРА ГЕГАРД

29 Юли-02 Август 2025г

Арменската митология разказва за планините Арагац и Арарат като две любящи сестри, които веднъж жестоко се скарали. Планината Муртасар безуспешно се опитва да ги помири, докато накрая, разгневена, ги прокълнава и те остават завинаги разделени …

А лично ние сме на мнение, че посестримата на Арарат и великолепната Арменска земя около нея и до ден днешен не получават вниманието, което заслужават, защото наистина са способни да пленяват и обсебват с красотата си!

И вече сами разбирате, че сме подготвили вълшебна трекинг програма посветена на една от най-планинските държави в Европа и нейните вълнуващи върхари, долини, езера, водопади и природни чудеса, която ще увенчаем с изкачване на плиоценския стратовулкан връх Арагац … !

Именно Армения е сочена за една от най-планинските държави в Европа и това не е случайно!

Разбира се Армения далеч не е само това – освен спиращата дъха природа, в сенките на калдаръмените улици и античните каменни манастири се спотайват много тайни и древна история.

Това е първата в света християнска държава и една от най-старите култури в света изобщо.
Потомци на древни и велики народи, арменците са първата нация, която приема християнството и го прави своя официална религия през 301г. след новата ера.

Но нашите водачи смело заявяват, че Армения притежава и една от най-специалните и вкусни кухни изобщо в Европа и ние няма да спорим – определено тя е много различна от всичко останало на нашия континент и страшно много си струва човек да опита от местните специалитети и изключителни вина.

Всичко описано до тук неминуемо ни подсказва, че природата и атмосферата, в която ще попаднем по време на това пътуване е съвсем по наш вкус!