ДЕФИЛЕТО НА РЕКА БОВСКА И ВРЪХ ЯВОРЕЦ

02 Май

В един от най-интересните дялове на Стара планина и точно над прекрасното планинско селце Лакатник, има един не много висок, не много известен, но много значим за местните хора връх – това е връх Яворец висок 1393 м.н.в., който се издига над чудните красоти и невероятни гледки на Искърското дефиле!
Покрай него минава международният маршрут Е-3, по познат ни като Ком – Емине, но малко Ком-Еминейци отделят от ценното си време за да се насладят от гледките на Яворец.

При ясно време пред погледите ни ще се открият фантастични панорами към Стара планина, Витоша, Рила и околните китни селца, дефилета, каньони и скалисти амфитеатри!

А един от карстовите извори под връх Яворец, поставя началото на Бовска река – наричана от местното население Селска, която протича диагонално през селото и по цялото си течение реката образува множество меандри, скални прагове и красиви водопади, най-внушителния от които се казва Под Камико и хвърля водите си от над 40м!

На 26ти април – Велики Петък, предпразнично ще се изкачим до връх Яворец, след което ще направим страхотно освежаваща разходка из красотите на дефилето и ще преоткрием малко познатия но прелестен дял – Голема планина!

ПРОГРАМА

Отпътуване в 07:30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района, след което вадим фотоапаратите и започваме изкачването на връх Яворец! Почти през цялото време ще се дивим на чудни пролетни панорами над селцата и красотите на Искърско дефиле! Ще си направим пикник на страхотно и проверено място, заобградени от приказни гледки и много пролетна зеленина! Следобед ще се потопим в дебрите на поречието на Бовска река и множеството водни падове и скокове. Ще се върнем по алтернативен маршрут от където се разкриват още страхотни гледкии ще преминем през останките на манастира “Св. Архангел Михаил”и поречието на река Трескавец, откъдето се насочваме право надолу към Гара Бов. След всичко това ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място с които да отпразнуваме страхотния ден!
Отпътуване за София – край на програмата.