ЗИМНА ЧЕРГА ОТ ЗАТРУПАНИ СЪС СНЯГ РОДОПСКИ СЕЛЦА, БИТ И КУЛТУРА – ЗИМЕН ПРЕХОД СЪС СНЕГОХОДКИ!

В продължение на серията пешеходни турове “Родопска Черга” с акцент върху културата, бита и несравнимия колорит на магичната Родопа планина, Ви каним на фантастично зимно приключение из затрупаните от сняг селца в полите на най-високия и връх – Голям Перелик! Елате с нас на пореден незабравим уикенд около легендарните села Солища, Широка лъка и Гела, през който ще се насладим на трекинг през сюрреалистични зимни пейзажи, съхранили се от древността антични крепости, пътища и проходи, фантастична традиционна Родопска кухня и разбира се на невероятната зимна Родопска черга от затрупани къщички с бумтящи печки и димящи коминчета, която по това време на годината изглежда като нарисувана! А за да усетите по най-добрия и въздействащ начин гостоприемството, колорита и магията на Родопа планина, ще имаме и традиционна Родопска вечеря с изпълнение на Родопска Каба гайда и тъпан, което ще Ви остави без дъх! Програмата е изключително подходяща за фотографи, начинаещи зимни планинари и напреднали, които искат да видят и изпитат нещо съвсем ново!

Със сигурност един от най-добрите начини да се усети Родопската зимна приказка, нашите серии турове със снегоходки ще Ви отведат в нереално тихите снежни кътчета на най-обширната планина в България! Идеално зимно занимание, както за опитни, така и за изцяло начинаещи планинари, позволяващо напълно да се насладите на приказните гледки, характерни за сезона и планината!

Никога не сте ходили със снегоходки?
Не се притеснявайте, новите снегоходки са леки, удобни, нагласят се лесно и са много стабилни в снега, за да може дори начинаещите да се насладят на преходите в сняг. Ако можете да ходите, значи можете и да ходите със снегоходки, което ги прави идеални за преоткриване на зимната планина!

Ден 1: 3 Март – Прохода Превала – с. Стойките

Отпътуване от 7:30ч. с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София. По пътя си бусчето може да вземе и хора от Пловдив, Асеновград и т.н. Пристигане в района и обяд със сандвичи на Превала. Предстои ни живописен преход със снегоходки през фантастични Родопски поляни и смърчови гори в пазвите на Голям Перелик към с. Стойките! Настаняване в уютна къща за гости в селото. Празнуваме Националния празник на България – деня на свободата – 3ти Март! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

Ден 2:

След като се нахраним хубаво при добрите стопани в Стойките, ще се отправим към поредното селце сгушено в пазвите на Перелишкия масив – с. Солища, като по пътя си ще преминем през страхотната стъпаловидно разположена махала Гращица. Малко хора дори са чували за това райско кътче в сърцето на Родопа планина, но всички ще бъдем смаяни от красотата тук. След пристигането и настаняването ни в Солища, предстои да се разходим до една от неповторимите природни красоти на селото – 300-годишната защитена черно-борова гора, която местните жители наричат гальовно Черночето! Там има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце! Черночето е един от символите на селото. А вечерта ще се насладим на вкусна Родопска вечеря, придружена от звуците на истинска Каба Гайда на която ще ни посвири местен майстор! Нощувка

Ден 3:

След като подобаващо закусим, ще се отправим на финален трек около легендарното село Гела. Историите за колорита на селото и легендите за историческите събития тук нямат край! Ще си говорим за тях с местните, обикаляйки селцето, къщичките на което буквално са разпръснати по 5те Родопски хълма – все едно някой е хвърлил шепа трохи. При добра кондиция на групата по пътя до с. Гела можем да изкачим една от силно изразените планински форми в долината – вр. Турлата. Висок 1822м., той се издига рязко към небето пред село Солища, сред обширните ливади на съседното село Стикъл и от него се разкрива широка панорама към южните склонове на рида Чернатица и Широколъшката долина. На самия връх през Х век, е била съградена голяма крепост, чиито останки личат и до днес. След като приключим с Гела бусчето ще ни свали в с. Широка лъка за подобаващ обяд на проверено място, кратка разходка и снимки из селото и отпътуване.

ЦЕНА: 215лв. 

Планински водач: Христо Тумбев

Цената включва: Професионален планински водач (който ще бие пъртина за трите дни), наем на снегоходки за трите дни (10лв. на ден), транспорт от София до региона и обратно, две нощувки в уютна къща за гости, две закуски, традиционна Родопска програма с местни музиканти и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

Логистика:
Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт – в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!

Имена*
E-mail:*
Телефон за връзка*
Съобщение