ЗИМНА ЧЕРГА ОТ ЗАТРУПАНИ СЪС СНЯГ РОДОПСКИ СЕЛЦА, БИТ И КУЛТУРА – ЗИМЕН ПРЕХОД СЪС СНЕГОХОДКИ!

02 – 04 Март

В продължение на серията пешеходни турове „Родопска Черга“ с акцент върху културата, бита и несравнимия колорит на магичната Родопа планина, Ви каним на фантастично зимно приключение из затрупаните от сняг селца в полите на най-високия и връх – Голям Перелик! Елате с нас на пореден незабравим уикенд около легендарните села Солища, Широка лъка и Гела, през който ще се насладим на трекинг през сюрреалистични зимни пейзажи, съхранили се от древността антични крепости, пътища и проходи, фантастична традиционна Родопска кухня и разбира се на невероятната зимна Родопска черга от затрупани къщички с бумтящи печки и димящи коминчета, която по това време на годината изглежда като нарисувана! А за да усетите по най-добрия и въздействащ начин гостоприемството, колорита и магията на Родопа планина, ще имаме и традиционна Родопска вечеря с изпълнение на Родопска Каба гайда и тъпан, което ще Ви остави без дъх! Програмата е изключително подходяща за фотографи, начинаещи зимни планинари и напреднали, които искат да видят и изпитат нещо съвсем ново!

Със сигурност един от най-добрите начини да се усети Родопската зимна приказка, нашите серии турове със снегоходки ще Ви отведат в нереално тихите снежни кътчета на най-обширната планина в България! Идеално зимно занимание, както за опитни, така и за изцяло начинаещи планинари, позволяващо напълно да се насладите на приказните гледки, характерни за сезона и планината!

Никога не сте ходили със снегоходки?
Не се притеснявайте, новите снегоходки са леки, удобни, нагласят се лесно и са много стабилни в снега, за да може дори начинаещите да се насладят на преходите в сняг. Ако можете да ходите, значи можете и да ходите със снегоходки, което ги прави идеални за преоткриване на зимната планина!

Ден 1: 2 Март – Прохода Превала – с. Стойките

Отпътуване от 7:30ч. с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София. По пътя си бусчето може да вземе и хора от Пловдив, Асеновград и т.н. Пристигане в района и обяд със сандвичи на Превала. Предстои ни живописен преход със снегоходки през фантастични Родопски поляни и смърчови гори в пазвите на Голям Перелик към с. Стойките! Вечерта пристигаме в Стойките от където ни поема бусчето и ни закарва в с. Гела. Настаняваме се в един от най-уютните семейни хотели в Гела – хотел Орлово гнездо! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  4км.

 • Време

  2.30ч.

 • Настаняване

  Семеен хотел

 • Включена храна

Ден 2: 3 Март – Зимен трекинг по селата около Гела

След като се нахраним хубаво при добрите стопани от Орлово гнездо, ще се отправим към поредните селца сгушени в пазвите на Перелишкия масив – с. Стикъл и с. Солища, като при добра кондиция на групата по пътя можем да изкачим една от силно изразените планински форми в долината – вр. Турлата! Висок 1822м., той се издига рязко към небето пред село Солища, сред обширните ливади на съседното село Стикъл и от него се разкрива широка панорама към южните склонове на рида Чернатица и Широколъшката долина. На самия връх през Х век, е била съградена голяма крепост, чиито останки личат и до днес. Ще си направим пикник с чай някъде из тези приказни зимни пейзажи, след което ще продължим към Солища! А след всичко това вечерта ще се насладим на вкусна Родопска вечеря, придружена от звуците на истинска Каба Гайда на която ще ни посвири местен майстор и с която ще отпразнуваме Националния празник на България 3 Март! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел Орлово гнездо.

 • Изкачване

  200м.

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  7км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Семеен хотел

 • Включена храна

  Закуска

Ден 3: Песпонеделник – Кукерски празник в Широка лъка

След като подобаващо закусим, ще се отправим на финален трек около легендарното село Гела. Историите за колорита на селото и легендите за историческите събития тук нямат край! Ще си говорим за тях с местните, обикаляйки селцето, къщичките на което буквално са разпръснати по 5те Родопски хълма – все едно някой е хвърлил шепа трохи из планините …  След като приключим с Гела бусчето ще ни свали в с. Широка лъка за да станем свидетели на един от най цветните и колоритни празници на зимните Родопи – Кукерския празник Песпонеделник! Ще бъдете смаяни от страхотните костюми и танци с които местните прогонват злите духове всяка година на този ден! След всичко това ще направим един подобаващ обяд на проверено място и ще отпътуваме – край на програмата

 • Изкачване

  200м.

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  3км.

 • Време

  2ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

ЦЕНА: 235лв. 

Цената включва: Професионален планински водач (който ще бие пъртина за трите дни), наем на снегоходки за трите дни (10лв. на ден), транспорт от София до региона и обратно, две нощувки в луксозен семеен хотел, две обилни закуски, традиционна Родопска програма с местни музиканти и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.


*Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт – в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Ако разполагате със собствени снегоходки те също ще бъдат приспаднати от общата цена!
*Организираният транспорт е включен при група от минимум 7 души!

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение или спрямо метеорологичните условия и кондицията на групата!

Имена*
E-mail:*
Тел:*
Съобщение
Прочел съм и съм съгласен с общите условия публикувани на този сайт. *
Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани с цел организиране на въпросното пътуване.*