ЗИМНА ЧЕРГА ОТ ЗАТРУПАНИ СЪС СНЯГ РОДОПСКИ СЕЛЦА, БИТ И КУЛТУРА – ЗИМЕН ПРЕХОД СЪС СНЕГОХОДКИ!

02 – 04 Март

В продължение на серията пешеходни турове „Родопска Черга“ с акцент върху културата, бита и несравнимия колорит на магичната Родопа планина, Ви каним на фантастично зимно приключение из затрупаните от сняг селца в полите на най-високия и връх – Голям Перелик! Елате с нас на пореден незабравим уикенд около легендарните села Солища, Широка лъка и Гела, през който ще се насладим на трекинг през сюрреалистични зимни пейзажи, съхранили се от древността антични крепости, пътища и проходи, фантастична традиционна Родопска кухня и разбира се на невероятната зимна Родопска черга от затрупани къщички с бумтящи печки и димящи коминчета, която по това време на годината изглежда като нарисувана! А за да усетите по най-добрия и въздействащ начин гостоприемството, колорита и магията на Родопа планина, ще имаме и традиционна Родопска вечеря с изпълнение на Родопска Каба гайда и тъпан, както и посещение на кукерския празник в Широка лъка, които ще Ви оставят без дъх! Програмата е изключително подходяща за фотографи, начинаещи зимни планинари и напреднали, които искат да видят и изпитат нещо съвсем ново!

Със сигурност един от най-добрите начини да се усети Родопската зимна приказка, нашите серии турове със снегоходки ще Ви отведат в нереално тихите снежни кътчета на най-обширната планина в България! Идеално зимно занимание, както за опитни, така и за изцяло начинаещи планинари, позволяващо напълно да се насладите на приказните гледки, характерни за сезона и планината!

Никога не сте ходили със снегоходки?
Не се притеснявайте, новите снегоходки са леки, удобни, нагласят се лесно и са много стабилни в снега, за да може дори начинаещите да се насладят на преходите в сняг. Ако можете да ходите, значи можете и да ходите със снегоходки, което ги прави идеални за преоткриване на зимната планина!

Ден 1: 2 Март – Прохода Превала – с. Стойките

Отпътуване от 7:30ч. с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София. По пътя си бусчето може да вземе и хора от Пловдив, Асеновград и т.н. Пристигане в района и обяд със сандвичи на Превала. Предстои ни живописен преход със снегоходки през фантастични Родопски поляни и смърчови гори в пазвите на Голям Перелик към с. Стойките! Вечерта пристигаме в Стойките от където ни поема бусчето и ни закарва в с. Гела. Настаняваме се в един от най-уютните семейни хотели в Гела – хотел Орлово гнездо! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  4км.

 • Време

  2.30ч.

 • Настаняване

  Семеен хотел

 • Включена храна

Ден 2: 3 Март – Зимен трекинг по селата около Гела

След като се нахраним хубаво при добрите стопани от Орлово гнездо, ще се отправим към село Широка лъка за да присъстваме на едно от най-колоритните събития в България – Песпонеделника – традиционния кукерски празник, който всяка година ни показва фантастични традиционни костюми и обичаи! Следобяд ще се отправим на трекинг към поредните селца сгушени в пазвите на Перелишкия масив – с. Стикъл и с. Солища, като при добра кондиция на групата по пътя можем да изкачим една от силно изразените планински форми в долината – вр. Турлата! Висок 1822м., той се издига рязко към небето пред село Солища, сред обширните ливади на съседното село Стикъл и от него се разкрива широка панорама към южните склонове на рида Чернатица и Широколъшката долина. На самия връх през Х век, е била съградена голяма крепост, чиито останки личат и до днес. Ще си направим пикник с чай някъде из тези приказни зимни пейзажи, след което ще продължим към Солища! А след всичко това вечерта ще се насладим на вкусна Родопска вечеря, придружена от звуците на истинска Каба Гайда на която ще ни посвири местен майстор и с която ще отпразнуваме Националния празник на България 3 Март! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел Орлово гнездо.

 • Изкачване

  200м.

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  7км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Семеен хотел

 • Включена храна

  Закуска

Ден 3: Песпонеделник – Кукерски празник в Широка лъка

След като подобаващо закусим, ще се отправим на финален трек около легендарното село Гела. Историите за колорита на селото и легендите за историческите събития тук нямат край! Ще си говорим за тях с местните, обикаляйки селцето, къщичките на което буквално са разпръснати по 5те Родопски хълма – все едно някой е хвърлил шепа трохи из планините …  След като приключим с Гела бусчето ще ни свали в с. Широка лъка за да станем свидетели на един от най цветните и колоритни празници на зимните Родопи – Кукерския празник Песпонеделник! Ще бъдете смаяни от страхотните костюми и танци с които местните прогонват злите духове всяка година на този ден! След всичко това ще направим един подобаващ обяд на проверено място и ще отпътуваме – край на програмата

 • Изкачване

  200м.

 • Спускане

  200м.

 • Разстояние

  3км.

 • Време

  2ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

ЦЕНА: 235лв. 

Цената включва: Професионален планински водач (който ще бие пъртина за трите дни), наем на снегоходки за трите дни (10лв. на ден), транспорт от София до региона и обратно, две нощувки в луксозен семеен хотел, две обилни закуски, традиционна Родопска програма с местни музиканти и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.


*Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт – в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Ако разполагате със собствени снегоходки те също ще бъдат приспаднати от общата цена!
*Организираният транспорт е включен при група от минимум 7 души!

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение или спрямо метеорологичните условия и кондицията на групата!

Имена*
E-mail:*
Тел:*
Съобщение
Прочел съм и съм съгласен с общите условия публикувани на този сайт. *
Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани с цел организиране на въпросното пътуване.*