22 – 24 Септември – Мальовица , Мечит и Купените

„…Крепост, издигната до облаците, със своенравно изкроени гранитни бастиони… замръзнали в ефира подир последните трусове и конвулсии на мирозданието..”

С тези думи Иван Вазов е дал страхотно поетично определение за Рила. Гранитните и гиганти наистина се издигат до облаците, а изваяните от ледниците циркуси и езерата в тях са олицетворение на красотата на майката природа, особено по изгрев или залез слънце! Каним Ви на тридневна Рилска епопея от емблематични и любими върхове, циркуси, езера и хижи с която да изпратим астрономическото лято! Изключително красива и динамична програма подходяща, за напреднали планинари и за начинаещи в добра физическа форма!

ПРОГРАМА

Ден 1: – Пристигане

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 08:30ч. Пристигане на ЦПШ след което ни предстои лек 2-3 часов преход до х. Мечит. Настаняване, разходка наоколо, вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

Ден 2: х. Мечит  – х. Мальовица

Какъв ден ни очаква само! След като закусим подобаващо ще навлезем в един от любимите Рилски дялове, като там ще се насладим на спиращите дъха гледки, характерни за него! Един по един ще преминем през върховете малък и голям Мечит, Лопушките била, Попова капа, Купените, Ловница и от там през заслон БАК, ще се спуснем на Втора тераса и след това към х. Мальовица! Пристигане, настаняване, вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

Ден 3: х.Мальовица – Мальово поле – вр. Мальовица – Отпътуване

Закуска. Оставили сме първенеца на Мальовишки дял – прелестния и легендарен връх Голяма Мальовица (2729м) за последния ден от програмата и то през необичаен и малко посещаван маршрут!  Целия ден ще се любуваме и възхищаваме на красотите на люлката на българския алпинизъм! Епични скални крепости, изваяни от ледниците форми и спиращи дъха алпийски пейзажи ще ни заобикалят! Ще се изкачим към Мальово поле, където са сгушени фантастичните и познати на малко хора Мальовишки езера, след което ще се включим към класическия маршрут за изкачване на върха през премката между Мальовица и Орлето и ще се погледнем очи в очи с Триъгълника – легендарната и внушителна Северна стена! Ще обядваме на върха след което ще започнем нашето спускане обратно през Еленино езеро. Пристигане на ЦПШ и отпътуване.