ВРЪХ РУЙ, ЖДРЕЛАТА ЯБЛАНИШКО И ТРЪНСКО И СКАЛНИЯ ПАРАКЛИС НА СВЕТА ПЕТКА

27-28 Юни

В средата на Юни, тогава когато планините крещят от цветове, аромати и свежа зеленина, ще се отправим към един район събрал в себе си много красоти!
Първенеца на едноименната планина – страхотно панорамния връх Руй, с типичните за района идилични природни картини и врящите води на Ябланишко и Трънско ждрело са конкретните места на които ще се посветим през този късно пролетен уикенд.
През първия ден ще се дивим на извисяващите се над река Ерма отвесни канари, а през втория ще се отправим на класическо изкачване на изключително обзорния връх Руй! От него освен близките Влашка и Гребен, при ясно време се виждат ясно и далечните Витоша, Рила, Осоговска планина, Стара планина и огромна част от Сърбия!
Много бързо ще се убедите, че не случайно Щастливеца – Алеко Константинов е определил Трънския район на Краище като Швейцария на Балканите!
Една разнообразна и свежа програма, подходяща както за начинаещи в много добра форма, така и за напреднали планинари готови да опознаят и преоткрият това магично кътче на нашата родина!

Ден 1:

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София с организиран транспорт в 07:30ч. Трансфер до района, където веднага ще се заемем с красотите по поречието на река Ерма! Навлизаме в каньона и веднага око ни хващат скалните титани Манастирището и Жилав камък от двете страни на реката. Нима е възможно да се стигне до техния връх!? Възможно е разбира се и нашата цел за деня е именно достигането до най-високата точка на Манастирището! По път ще се радваме на кипящите водни скокове, бързеи и водопади на внушителния каньон, а за капак ще се изкачим до панорамната площадка на Манастирището, от където ще ни се открие зашеметяваща 360-градусова гледка! След това ще похапнем и следобедно ще навлезем в Ябланишкото ждрело, където ни очакват не по малко фантастични природни гледки, а опитния водач ще Ви покаже всяка от тях и ще разкаже мистичните легенди за ждрелата и района. Ако ни остане време след всичко това ще посетим още една вълнуваща местна забележителност – скалния параклис на Света Петка.
Настаняване в хижа Ерма – вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  300м

 • Спускане

  300м.

 • Разстояние

  9км.

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

  Хижа Ерма

 • Включена храна

Ден 2:

След подобаваща закуска ще се отправим към нашата цел за деня – Връх Руй! Ще оставим ненужен багаж в буса за да се движим бързо и леко и ще запъплим нагоре, Изкачването е доста, но веднъж стигнем ли над дървесния пояс, ще се убедим, че всяко усилие си е струвало и ще останем смаяни от красотата на околията! След около 3.30ч. ще бъдем на най-високата точка на Руй планина от където ще ни се открият панорами към неповторимата Гребен планина, прекрасната Трънска котловина, планините на Краище, както и най-голямата планина на цялата територия на Южна Сърбия – Бесна Кобила! Ще похапнем на това страхотно място и дълго ще снимаме, след което ще се спуснем обратно към пътя, от където ще ни вземе бусчето и ще ни откара за заслужена топла супа и чаша бира на проверено място!
След всичко това отпътуваме за София – край на програмата.

 • Изкачване

  900м.

 • Спускане

  900м.

 • Разстояние

  12км.

 • Време

  7-8ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 95лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска в хижа Ерма, транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!
*Всички цени на този сайт са с ДДС!

Имена*
E-mail:*
Тел:*
Съобщение
Прочел съм и съм съгласен с общите условия публикувани на този сайт. *
Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани с цел организиране на въпросното пътуване.*