Ботанически тур – Родопски Орхидеи

Всеки, посещавал поне веднъж планинския лабиринт на Родопа планина, се е докосвал до богата съкровищница на нейната природа. Изключителното разнообразие на местообитания дава възможност за развитието на пъстра палитра от диви цветя, някои от които характерни само за тази планина.

В края на месец май ви каним на среща с късната планинска пролет на Средни Родопи, когато ще имаме възможност да ви покажем ранно цъфтящите диви орхидеи около гр. Смолян. Ботаническият ни водач, Михаела Йорданова, е с дългогодишен опит в областта на природния туризъм и опазването на родопската природа. По време на преходите, ще бъдете придружени и от планинския водач Христо Тумбев, който ще ви разкаже повече за пернатите обитатели на района и околните върхари.

Добре е да имате предвид, че ботаническите екскурзии включват пешеходни преходи на открито с достатъчно продължителен престой на едно място. Това  позволява да се снимат, както прекрасните панорами, така и самите растения, но също и да се дискутират интересни факти за растителния свят.

Нашите познавателни природни програми съблюдават естествената екологична етика и изискват отговорно отношение към заобикалящата ни природа.

Ето и програмата:

Ден 1 – 26 Май – Петък

15:00 ч. – Пристигане в гр. Смолян –

15:30 – Начало на ботаническaта екскурзия с трансфер в околностите на гр. Смолян, ботанизиране в местността Превала и около с. Стойките.

IMG_3665

Ден 2 – 27 Май – Събота

Обиколка с местен транспорт и пешеходни маршрути по поречието на р. Арда, където ще премине целия ден. По време на кратки почивки ще имате възможност да разгледате и някои от селата в тази част на Смолянска област.

Ден 3 – 28 Май – Неделя

Започваме деня с трансфер до с. Момчиловци, след което ще се разходим по плавно изкачващата се панорамна пътека, обикаляща селото. Разположеното на 1200 м.н.в. село е с по-мек планински климат и е популярен етнографски център, известен с множеството параклиси и скални феномени. Околностите над селото, предлагат чудесни възможности да се насладим на родопските гледки, а сред поляните и храсталаците ще имаме възможност да открием още видове от родопските орхидеи и други пролетни цветя, като разнообразните видове теменуги, лютичета, плюскавичета и лечебни растения.

Цена: 160 лв

Програмата е подходяща и за деца над 7 години, с отстъпка в цената 30 лв

Минимален брой участници: 8

Цената включва – 2 нощувки в къщи тип семеен хотел, две закуски, специализиран ботанически водач, планински водач, местен транспорт в рамките на ботаническата програма, както и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва – обяд и вечеря, но водачите ще ви посъветват къде да опитате от вкусните родопски ястия.

При желание, във връзка с почивния 24 май, може да заявите допълнителни дни преди началото на екскурзията, а ние ще ви съдействаме за настаняване на същото място. С допълнителна уговорка може да заявите ботанически или планински водач, които да ви покажат още от района.

Желаещите от района на гр. Смолян е възможно да се включат с предоговаряне на условията за нощуване.

За повече информация ни потърсете на:

0888 830 400 – Михаела

Или ни пишете на:

info@intothewild.bg

За записване:

Имена*
E-mail:*
Телефон за връзка*
Съобщение