12 дни трекинг в Национален Парк Los Glaciares, Patagonia

Земя на магия, неземна красота, богата култура и…брутално екстремно време!

Разположена в далечния Юг, непосредствено над “кухнята на времето” – мястото където ветровете се срещат и раждат своите свирепи, но и невероятно притегателни чеда – Южно-американските бури – Патагония предоставя уникални условия, в които няма как да не се влюбите!

Именно екстремно-бурния и променлив характер на Патагония, където “ако не ви харесва времето, може да се върнете след пет минути и да проверите пак”, допринася за уникалните и неповторими картини от светлина, на които ще станем свидетели.

Ще ви заведем в подножието на главозамайващи алпийски върхове, издигащи се на повече от 1300м вертикално над нас, ще се запознаем отблизо с мощните и величествени ледници на Южно-Патагонската ледена шапка и ще се потопим в магията им. Ще преминаваме през прелестни и магични гори, в които дивият живот все още процъфтява и ще преодоляваме буйни реки с води толкова бистри и студени, че смразяват до мозъка на костите!

Ако и вие сте като нас – запленени от магията на планината и безкрайно влюбени в нейните различни премени, то сме убедени, че вече изгаряте от нетърпение да посетите своенравния юг на Америка и да се потопите в кухнята на времето, гребейки с пълни шепи от неповторимите условия, притегателните върхове и невероятната му магична светлина!

ПРОГРАМА

Както вече казахме, Патагония е своенравна земя, която може много лесно да убие всякакви амбиции, били те на велики фотографи, катерачи, планинари…само с едно мигване на своето особено и буйно време!

Затова е редно да се съобразим с нея и да планираме престоя си там внимателно.

Програмата, която ви предлагаме се базира на натрупания там опит и представлява рационален план, съобразен с порядките на местното време, който в същото време подсигурява, че вие ще извлечете максимума от престоя си. Не третирайте посочените дати като твърд план-график. Изложеното по-долу са цели, които ще се опитаме да постигнем, съобразявайки се с нрава на Патагония. При нужда, на терен ще правим размествания в графика, за да ви осигурим по-пълноценен престой.

Стремим се да ви осигурим 12 плътни дни на терен като сме предвидили и няколко “резервни дни”. Те са необходими, за да се съобразим с евентуално рязко влошаване на времето, което по тези ширини е способно да блокира в планината всеки, който дръзне да не слезе от нея навреме.

ГРАФИК

15 – 16 ФЕВРУАРИ

Отпътуване от летище София. Пристигане в Буенос Айрес и трансфер до Ел Калафате.
След като кацнем ни чакат 200км пътуване с автобус по небезизвестният Route 40, през прелестната Аржентинска пампа до Ел Чалтен. След като се регистрираме в информационния център на Аржентинската Паркова Служба, ще се настаним в нашите къщурки, удобно разположени до началото на пътеките към Фиц Рой и Серо Торе, ще си устроим вечеря за посрещане и ще се подготвим за следващия ден.

17 ФЕВРУАРИ– 20 ФЕВРУАРИ – CERRO FITZROY & GLACIAR DE LOS TRES

Тези четири дни ще прекараме под снагата на величествения Cerro Chalten, по-известен като връх FitzRoy. Напредвайки към върха през пампата и нейните буйни реки, ще изградим базовия си лагер на кампаменто Поансено и ще се изкачим до кристалните води на езерата Laguna de los Tres и Laguna Sucia. Дори ще прекараме един ден на ледника под източните стени на Фиц Рой! Избрали сме ви спиращи дъха гледки по изгрев и залез, и уникално място за лагеруване!

В графика за този период сме предвидили и един резервен ден, в случай че ни притисне лошо време. Ако имаме късмет с времето, ще използваме и този ден, за да изследваме нови кътчета от заобикалящата ни прелестна планина!

21 – 22 ФЕВРУАРИ – CERRO TORRE & GLACIAR TORRE

Скалната игла Cerro Torre…един велик връх и мечта на множество алпинисти по света.

За пръв път изкачен едва във втората половина на 20ти век, “короната на патагонските Анди” завладява в мига, в който го зърнете за пръв път.

Ще отделим достатъчно време, за да уважим подобаващо този прелестен исполин, прекарвайки време под снагата му, обградени от масивите на Cerro Solo, Cero Techado Negro и ледниците Glaciar Grande, и Glaciar Torre.

Ще направим преход до едновремешния базов лагер Campamento De Agostini и самите ние ще изградим там своя стан.
Ще уважим подобаващо красотата на Laguna Torre, след което ще се потопим в атмосферата на ледниците за изгрев, залез и една незабравима нощ под звездите и рядко виждата западна стена на масива FitzRoy.

Отново сме предвидили резервен ден заради потенциално влошаване на времето.

В случай, че имаме прозорци от добро време обаче, ще изследваме заедно различни масиви и панорамни гледки в района.

23-27 ФЕВРУАРИ – CERRO HUEMUL, LAGUNA VIEDMA, GLACIAR VIEDMA

Пътешествието ни ще кулминира с трекинг, който ние самите определяме като черешката на тортата! Заедно ще обиколим масива на един от рядко вижданите, но невероятно красиви върхове в района – Cerro Huemul!

През обширни поля, прелестни гори и невероятни алпийски пейзажи ще достигнем едно от по-труднодостъпните места в района – плажовете в подножието на Cerro Huemul и в близост до разлива на ледника Viedma!

Ще “финишираме” на бреговете на 80-километровото езеро Виедма, където ще устроим лагера си и ще се насладим на прекрасни залез и изгрев, наблюдавайки невероятните плаващи ледени късове в размер от копче до къща, изхвърлени на брега и обливани от вълните. Ще се потопим напълно в този почти антарктически сладководен пейзаж, но ще се чувстваме по-скоро като пред океан, завладени от величието на ледника и издигащите се над нас планини!

На 27.02, през пътека в пампата, придобила по-скоро характер на степ, ще се приберем в Ел Чалтен за последен път, ще си устроим вечеря за завършване на нашето приключение и ще се подготвим за пътуването си обратно към родината.

28 – 29 ФЕВРУАРИ
Трансфер до Ел Калафате, полет до Буенос Айрес, Прибиране в България.

Цена:
4327 лв/човек
Максимален брой участници: 8
Оставащи свободни места: 7 от 8

* Изисква се депозит в размер на 2500лв, при потвърждаване на резервацията и 100% доплащане до месец преди тръгване.


В цената са включени:
Двупосочен самолетен билет София – Ел Калафате
Професионален планински водач
Алпийски инвентар
– котки
– сечива
– седалки
– каски
– друг необходим личен катерачен инвентар
Застраховка за периода
Настаняване за периода
Бивачен инвентар за дните с нощувки на терен
– палатки
– спални чували
– шалтета
– системи за готвене
– гориво за готвене


В цената не са включени:

Транспорт до точката за тръгване в София
Наземни транспортни разходи в Аржентина
Алкохол
Храна на терен
Всичко неизброено като “включено”

Ниво на подготовка:
Средно: Необходимо е да сте в относително добра физическа форма. Очакват ни ежедевни преходи от порядъка на 6-12ч при товар около 12-15кг. При определени условия е възможно разстоянията и времето да варират в малки граници, по преценка на водача и според възможностите на групата.
Необходимо е да имате добри познания за работа в зимна планина – особено за ходене в свръзка с котки и пикел.
Ако нямате опит в зимна планина, сме предвидили за групата да се организира специално обучение при приятелите ни от Школа по Алпинизъм и Катерене

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

Имена*
E-mail:*
Телефон за връзка*
Съобщение