От Мусала до Вихрен: една линия през небесата

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ: 22-29 ЮЛИ

С това приключение ние ще свържем двете най-високи точки на България, прекосявайки Рила и Пирин през техните най-високи и най-панорамни била и ше изрисуваме своята изящна линия по най-големите висоти!
Започвайки от вр. Мусала, ще изкачим и траверсираме над 30 върха, по-високи от 2000м, за да финишираме на мраморния първенец Вихрен!
Ще прекараме шест нощи под безбройните звезди и седем дни, наслаждавайки се на безмерните красоти на Рила и Пирин!
Едно наистина незабравимо преживяване!

ПРОГРАМА

Ден 1

Боровец – х. Мусала – з. Ледено езеро
Ще се изкачим до х. Мусала покрай прохладните води на Мусаленска река. След почивка за обяд ще обходим всички Мусаленски езера, наслаждавайки се на надвисналите рилски гиганти Иречек и Алеко, и ще се изкачим до подножието на Балканския първенец! Ще останем на заслон Ледено езеро за през нощта, радвайки се на безброй звезди.

Ден 2
з. Ледено езеро – вр. Мусала – х. Грънчар
След закуска щурмуваме крепостта на Мусала и я превземаме на нож! Но това за нас е едва началото на деня! Предстои ни живописен преход на юг, през високи върхове и над прелестни езера! Ще изкачим върховете Голям и Малък Близнак, Маришки Чал, Овчарец и ще се спуснем до местността джанка, откъдето ще се насочим към х. Грънчар за през нощта.

Ден 3
х. Грънчар – вр. Канарата – х. Македония
Започваме деня с изкачване на панорамния връх Налбант! От него ще се насладим на гледки чак до Витоша на север и Пирин на юг! Продължаваме на юг и запад през красивите тревисти била на Великата Рилска пустиня. Ще минем над живописния циркус на Вапските езера и ще изкачим вр. Канарата. Оттук, пътят ни продължава по интересно каменисто било на юг към хижа Македония, където ще нощуваме.

Ден 4

х. Македония – вр. Езерник – Русалиите – вр. Капатник – пр. Предел
От х. Македония ще се насочим към най-южните била на Рила. Изкачвайки вр. Езерник и продължавайки на юг през Русалиите към последния рилски връх над 2000м – Капатник! Гледките по пътя ще бъдат гарантирано незабравими – красотите и панорамите в тази част на Рила са наистина впечатляващи, а насреща ни ще виждаме и цялата снага на Пирин!
Нощувка на пр. Предел.