IMG_1364op

Родопите – може би най-мистичната планина, покриваща огромна площ на територията на България и Гърция, планина обгърната от предания и легенди, свидетелка на големи исторически събития и драми. И в същото време живописна, магична и толкова гостоприемна.

Мурсалица е планински рид, който спокойно може да се определи като гръбнака на централните Западни Родопи. В него са сгушени някои от емблематичните за Родопите села, както и едни от най-ценните резервати, защитени местности и природни феномени.

Ние от Into The Wild определяме този маршрут като един от най-красивите и задължителен за любителите на Родопа планина. Маршрут с ниска трудност, ходене между 2 и 4 часа на ден, без големи денивелации и със спиращи дъха гледки.

Тази програма е чудесен избор за начинаещи и деца, които тепърва навлизат в планинарството!

Водач – Христо Тумбев

ПРОГРАМА:

Ден 1: 02 Юли

Пристигане на Пампорово, до 14:00ч., след което ни очаква двучасов преход до Смолянски езера, като по пътя ще се насладим на панорамата от легендарните Орфееви скали. Настаняване, вечеря и нощувка на вила Чапов.

Ден 2: 03 Юли – Смолянски езера – х. Перелик – 3.30ч.

След нощувка на чист въздух и силна Родопска закуска се отправяме към първенеца на планината вр. Голям Перелик и неговите вековни иглолистни гори. Ще направим обяд със сух пакет на някоя удобна полянка около Шахманов камък. Пристигане, настаняване и вечеря на х. Перелик.

Ден 3: 04 Юли – х. Перелик – х. Ледницата – 4.30ч.

След закуска ще се отправим към единствената субалпийска зона в Родопите – билото на вр. Голям Перелик (2191м.) откъдето през целия ден ще ни се разкриват величествени гледки към дяловете Чернатица, Радюва планина, Преспански дял, Мурсалица, Шабаница, а при ясно време и към Рила, Пирин, Стара планина и някои от Гръцките планини. По пътя си ще изкачим втория по височина и един от най-панорамните върхове в Родопите вр. Орфей. Като цяло лек маршрут по било с много малки изкачвания и едно по дълго слизане към х. Ледницата.  Пристигане и настаняване на х. Ледницата. Вечеря на свободна консумация.

North of Karlak

Ден 4: 05 Юли – х. Ледницата – х. Чаирите 4ч.

Закуска. Изключително красив преход в северозападното подножие на Перелишкия масив през прохода Одабашийца и тучните поляни на махала Касъка в полите на Перелик. Ще преминем през колоритното село Мугла, където ще направим обяд на свободна консумация. След като се подкрепим се отправяме към магичните Чаирски езера и уютната едноименна хижа. Настаняване, нощувка и вечеря на хижата.

Ден 5: 06 Юли – х. Чаирите – Триград – 4ч.

След традиционно богатата закуска при добрите стопани от х. Чаирите, ще се разходим и поснимаме красивите езера в местността. Пътят ни по нататък ще премине през част от сюрреалистичното Чаирско ждрело – едно от най-впечатляващите карстови образувания в Родопа планина. Обяд със сух пакет на терен, по тучните ливади над Триград. Пристигане в селото и настаняване в х. Триградски скали. Свободно време за разходка из селото, възможност за посещение на забележителностите Дяволското гърло и Музея на мечката. Вечеря на свободна консумация.

IMG_5998

Ден 6: 07 Юли

Закуска. Трансфер до гр. Смолян. Посещение в Широка лъка, възможност за разглеждане на гр. Смолян, отпътуване.

Цена: 275лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, всички нощувки, всички закуски, три вечери, три обяда, транспорт от Триград до Смолян и планинска застраховка за периода.

Цената не включва: Останалото изхранване, останалия транспорт, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Преходите са леки, по хижите има храна, бани и леглата в повечето от тях са нови. Всичко това означава че ходенето става с леки раници, само с най-необходими лични вещи. Пристигането в региона може да става с организиран от нас транспорт или обществен и личен транспорт. В последния случай автомобилите ще бъдат оставени на сигурно място на Пампорово и на последния ден бусчето ще ви остави там. Молим опоменете във формата за записване какъв транспорт предпочитате!

Имена*
E-mail:*
Телефон за връзка*
Съобщение