ВРЪХ КАЗБЕК – ТИТАНИЧНИЯТ КАВКАЗКИ КРАСАВЕЦ – 5033м.

11-19 Август 2020г. – ПОТВЪРДЕНА!

Това е един от онези внушителни върхове, които привличат вниманието сред всички видове хора и остават за дълго в съзнанието им.
Не е нужно да сте алпинист или катерач, за да се влюбите от пръв поглед в Маунт Казбек!
И наистина, когато човек пристигне за първи път в района и започне да оглежда планината, вижда много на брой високи върхове, които типично за Кавказ са с внушителни мащаби. Но когато види връх Казбек, човек не може да не остане смаян от красотата и размерите му – той доминира пейзажа наоколо и е поне двойно по-голям от най-големите върхове в района …

Огромните му размери се дължат на това, че Казбек всъщност е утихнал стратовулкан, който спи своя сън вече над 2000 години.
Местните наричат тази внушителна планина Mkinvartsveri, което в превод означава „затрупан от лед“!
От него се спускат няколко ледника: Суатиси, Мна, Ортсвери, Девдараки и от подножието му извира могъщата река Терги!
Mkinvartsveri е третият по височина връх в Грузия, той е само на 150 метра по-нисък от най-високата точка в страната – прелестната Шхара.

Маунт Казбек е един от най-достъпните 5-хилядници в Кавказ, заради което е възможен за всеки човек в достатъчно добра физическа форма, базови умения в зимното планинарство и най-вече разбира се – много желание!

Ден 1: Отпътуване

Отпътуване за Истанбул.

Ден 2: Пристигане

Нощен полет до Тбилиси и трансфер към селцето Степандсминда, където ще пристигнем рано сутринта. Настаняване в хотелче и свободно време за сън. Следобедна разходка в района и приготовления. Нощувка и вечеря на свободна консумация.