ЛЯТНА ЧЕРГА – КОЛОРИТНИТЕ СЕЛА НА РОДОПИТЕ

Кой не е чувал за китните Родопски селца и знаменитото Родопско гостоприемство? Всеки човек, посетил веднъж тази необятна по размер планина, никога няма да забрави отношението и колорита на местните! Това е така, защото има и още нещо необятно в нея – сърцето на Родопчанина. Отрудени и сърцати, хората тук са съхранили самобитността и традициите си и година след година, те следват „календара“ на семейните събития, като: паленето на големите огньове „Орада“ и кукерските танци през пролетта, брането на чай и диви плодове през лятото и събирането на реколтата, варене на домашни сладка и лютеница, както и на други чудеса, през есента!

Колоритните села на Родопите е активна трекинг програма, част от сериите турове Родопска Черга на IntoTheWild и е фокусирана върху Родопските бит и култура! Чудесна за начинаещи планинари!

Период: 13.08 – 18.08.2018г.

Ден 1: Пристигане – Гращица – Солища

Пристигане на Пампорово, където ще можем да обядваме. След като се нахраним и отпочинем, ще се отправим с организиран транспорт към с. Стойките. От там ще направим живописен преход до едно селце сгушено в пазвите на Перелишкия масив – с. Солища, като по пътя си ще преминем през страхотната стъпаловидно разположена махала Гращица! Малко хора дори са чували за това райско кътче в сърцето на Родопа планина, но всички ще бъдем смаяни от красотата тук! След пристигането и настаняването ни в Солища, предстои да се разходим до една от неповторимите природни красоти на селото – 300-годишната защитена черно-борова гора, която местните жители наричат гальовно Черночето! Нощувка и вечеря в къща за гости Пищалови.

Ден 2: Солища – Гела

След като се нахраним хубаво при добрите стопани в Солища, ще се отправим към поредното селце сгушено в пазвите на Перелишкия масив – легендарното село Гела, като по пътя си ще изкачим една от силно изразените планински форми в долината – вр. Турлата! Висок 1822м., той се издига рязко към небето  пред село Солища, сред обширните ливади на съседното село Стикъл и от него се разкрива широка панорама към южните склонове на рида Чернатица и Широколъшката долина! На самия връх през Х век, е била съградена голяма крепост, чиито останки личат и до днес. Пристигане в Гела – историите и легендите за това село нямат край. Ще си говорим за тях с местните, на по чаша домашно вино в хотел Орлово Гнездо! Настаняване, вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

Ден 3 – 15ти Август – Мугла – Гела – 4ч.

Третия ден от нашето приключение, ще ни отведе на югозапад към едно от най-колоритните села в планината – село Мугла, което буквално се намира в сърцето на Родопа! За начало ще се движим в посока Ледницата по панорамния път към прохода Одабашийца, който разделя Перелик от Мурсалица, а гледките през целия ден ще бъдат незабравими! Ще се спуснем през ливадите над китната махала Касъка и ще се озовем в Мугла и семейния хотел, където стопаните ще ни посрещнат с вкусна вечеря от планинска Пъстърва, собствено производство! Нощувка в хотел Мугла.