КОЛОРИТНИТЕ СЕЛА НА РОДОПИТЕ

Кой не е чувал за китните Родопски селца и знаменитото Родопско гостоприемство? Всеки човек, посетил веднъж тази необятна по размер планина, никога няма да забрави отношението и колорита на местните. Това е така, защото има и още нещо необятно в нея – сърцето на Родопчанина. Отрудени и сърцати, хората тук са съхранили самобитността и традициите си и година след година, те следват “календара” на семейните събития, като: паленето на големите огньове “Орада” и кукерските танци през пролетта, брането на чай и диви плодове през лятото и събирането на реколтата, варене на домашни сладка и лютеница, както и на други чудеса, през есента.

Колоритните села на Родопите е активна програма, фокусирана върху Родопските бит и култура. Чудесна за начинаещи планинари!

Период: 13.08 – 18.08.2017г.

Ден 1: 13ти Август

Пристигане в гр. Смолян. Трансфер до Ягодина. Обяд при Ягодинската пещера и след това посещение в пещерата. Следобед, трансфер до Триград, посещение в единствената по рода си в целия свят пещера – Дяволското гърло и Mузея на мечката. Настаняване в Хижа Триграски скали. Вечеря и нощувка.

Ден 2: 14ти Август – Триград – Мугла – 5ч.

След закуска се отправяме по тучните поляни над Триград към сюрреалистичното с красотата си Чаирско ждрело и след това към х. Чаирски езера, където ще направим Родопски обяд, изготвен на печка с дърва, който никога няма да забравите. Следобед ни предстои лек преход до едно от най-колоритните села в планината – село Мугла, което буквално се намира в сърцето на планината. Пристигане, настаняване и вечеря в семеен хотел Мугла.

Ден 3 – 15ти Август – Мугла – Гела – 4ч.

Третия ден от нашето приключение, ще ни отведе на североизток към полите на вр. Голям Перелик, през китната махала Касъка и прохода Одабашийца, към легендарното село Гела. Историите за колорита на селото и легендите за историческите събития тук нямат край. Ще си говорим за тях с местните, на чаша домашно вино след настаняването ни в хотел Орлово гнездо.