ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ТРЕТИЯ ПО ВИСОЧИНА ВРЪХ В РОДОПИТЕ – ГОЛЯМА СЮТКЯ

29 Февруари

Готови ли сте за едно истински диво зимно изкачване?

Приготвили сме ви едно приказно еднодневно приключение в разгара на зимата, до един връх, който като цяло вижда малко изкачвания дори през лятото.
Грабваме снегоходките, пълним термосите с чай и се отправяме към връх Голяма Сюткя, който със своите 2186м, е третия по височина връх в Родопите и първенец на Баташкия дял!
Той е само 5м по нисък от Голям Перелик и през зимата представлява една необитаема бяла приказка – затрупани от тежки пластове сняг вековни смърчове, мълчаливо спят зимния си сън и рядко виждат жива душа с изключение на стадата елени и други обитатели на района.

Това е един от най-дивите върхове високи над 2000м в нашата родина!
Голяма Сюткя практически се намира между два от най-дивите резервати в България – Мантарица и Беглика – на много места тук природата е все още в нейния първичен и суров вид.

А от най-високата му точка се откриват фантастични гледки към Рила, Пирин, Стара планина, Славянка, както и някои от първенците в централната част на Родопите!

Програмата е подходяща за начинаещи със снегоходки!

ПРОГРАМА:

Отпътуване от паркинга пред Стадион Васил Левски в 06:40ч.
Отправяме се към района на масива, грабваме раниците, изоставяме буса и започваме изкачването към върха.
През целия ден ще се наслаждаваме на вековни Родопски гори затрупани от дебели и недокоснати снегове! Изкачването е кратко като дистанция, но наклона е доста приличен. Излизайки нагоре ще се радваме на все по-отворени гледки и красоти! Не след дълго сме на върха, а там планинарските ни души ще ликуват от дивите зимни пейзажи и страхотните гледки към най-високите и емблематични за България планини! Ще си направим един хубав пикник с чай на върха и ще поснимаме всички тези хубавинки наоколо! Няма да бързаме и ще си дадем време за да се заредим с красотата и енергията на дивата Родопа планина и нейната зимна тишина.
Следва обратният път до бусчето и след това към София и краят на този хубав и запомнящ се ден, но не и преди да се отбием за топла супа и чаша греяно винце на проверено място … !

 • Изкачване

  680м.

 • Спускане

  680м.

 • Разстояние

  7км.

 • Време

  6-7ч.

 • Настаняване

 • Включена храна