РОДОПСКА ЕСЕННА ЧЕРГА ОТ ЦВЕТОВЕ, ПАНОРАМИ, БИТ И КУЛТУРА

В кулминацията на есенните цветове Ви каним в сърцето на планината със най-ярките и спиращи дъха есенни багри, панорамни гледки, бит и култура – Родопа планина! Елате с нас на един незабравим уикенд около град Смолян, през който ще се насладим на трекинг през шеметни есенни пейзажи, съхранили се от древността Римски пътища, още по-древни тракийски крепости, фантастична традиционна Родопска кухня и разбира се невероятната Родопска черга от цветове и къщички, която по това време на годината ще бъде в своя апогей! А за да усетите по най-добрия и въздействащ начин гостоприемството, колорита и магията на Родопа планина, ще имаме и традиционна Родопска вечеря с изпълнение на Родопска Каба гайда и тъпан, което ще Ви остави без дъх! Програмата е изключително подходяща за фотографи, начинаещи планинари и напреднали, които искат да видят и изпитат нещо ново и диво! Не пропускайте една от последните възможности през годината за по-“топъл” излет сред природата!

ПРОГРАМА

ДЕН 1 – 20 Октомври: Пристигане

Отпътуване от София в 08:30ч. Пристигане на Пампорово и обяд на свободна консумация при х. Студенец. От тук ще започнем нашето пътешествие през вековните гори на Куртев лом към един от малко познатите, но шеметно панорамни върхове в региона – вр. Соколица! След като поснимаме и се насладим на 360градусовата панорама ще се спуснем към Калето – късноантична военна крепост, която е наблюдавала Централния Трансродопски път през Средните Родопи. От тук се вижда голяма част от Смолян, заобиколен от “море” от планини. Следва спускане през живописни поляни към града, където ще вечеряме и ще се настаним в къща за гости “Орфееви скали”.

ДЕН 2 – 21 Октомври: Смолян – Орлова скала – Чокманово – Полк. Серафимово

След като закусим подобаващо ще се изкачим до Орлова скала откъдето се разкрива най-добрата гледка към есенен Смолян. От тук е единственото място от където близо 20 километровия град се вижда целия! След това страхотно начало на деня ще се спуснем към резерват Амзово и ще поемем по един от най-запазените участъци от древния Трансродопски път, Пловдив – Кавала. Ще продължим приключението си на Юг по слънчевите била над село Пещера, което ще Ви порази с местоположението и красотата си. Не след дълго ще достигнем и параклисчето св. Илия, от където пък ще ни се разкрие гледка към село Чокманово и приказната му долина! Тук на асфалтовият път ще ни посрещне бусчето и ще ни закара на вкусен Родопски обяд в Смилян. След като се нахраним добре ще се качим отново на буса и ще посетим Родопската шипка – Паметника на 21ви пехотен Средногорски полк и загиналите през освободителната за Родопите Балканска война. Една недооценена дестинация, която ще ни припомни подвига на 21-ви Средногорски пехотен полк с легендарния пълководец, полк. Владимир Серафимов, довел до жадуваната свобода на родопчани и присъединяването на този край към свободната вече България. Ще бъдем на това място в точното време тъй като 21 Октомври е именно деня на победната битка! От тук ще се отправим обратно към Смолян, където по това време е и официалният празник на града. Ще се настаним в уютна механа и ще опитаме от вкусни традиционни специалитети, а за да усетим истински колорита на Родопа планина ще послушаме Родопски песни изсвирени от местни майстори на Каба гайда и тъпан! Нощувка в къща за гости Орфееви скали.

ДЕН 3 – 22 Октомври: Панорами и фолклор около с. Момчиловци

През третия и финален ден от нашето Родопско приключение, след закуска бусчето ще ни поеме към едно от легендарните и живописни села – с. Момчиловци. Ще направим обиколка на селото по панорамната екопътека “Торнал е Тодьо”, кръстена на едноименната Родопска песен! Незабравими ще бъдат панорамите и през този ден в планината. След като приключим с обиколката, ще обядваме на проверено място в селото след което ще поемем обратно към София през високия и красив Роженски проход. Отпътуване към София – край на програмата.