4-11 АВГУСТ – ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН ЗА НАЧИНАЕЩИ

Централен Балкан – един от най-големите национални паркове в Европа, създаден за да бъде опазена завинаги в полза на човечеството неповторимата природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. Паркът е сред световните храмове на дивата природа, включени в Списъка на защитените територии на Обединените нации.

Маршрутът Вежен – Амбарица е лек, почти през цялото време по било и съчетава в себе си едни от най-красивите кътчета в Стара планина! Ходейки по него ние ще се насладим на епичните панорамни гледки и ще изкачим някои от емблематичните върхове за планината!

Прекрасен маршрут за начинаещи планинари и семейства с деца, които тепърва започват да се занимават с планинарство!

ПРОГРАМА

Ден 1:

Пристигане в Рибарица. Обяд и пешеходен преход през вековните букови гори на Царичина, до х. Вежен. (3.30ч.) Настаняване, вечеря и нощувка на хижата.

Ден 2: Вежен – Ехо – 4:30ч.

Закуска. Очаква ни един от класическите Балкански преходи – Вежен – Ехо, като през целия ден ще се наслаждаваме на епичния Биосферен Резерват Царичина! Не след дълго след като напуснем хижата ще излезем на Централното било и от тук почти до края на програмата ще се движим по легендарния Международен маршрут на Дружбата – Ком – Емине! Пристигане и настаняване на х. Ехо. Обяд на хижата. Възможност за изкачване и гледане на залез от вр. Юмрука (1818м. – 30мин.). Вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

Ден 3: Ехо – Козя стена – 2.30ч.

Един от по-леките дни в програмата предполага лек и красив преход по било от х. Ехо към вр. Ушите (1637м), който е граничен за резерват Козя стена. Създаден за да опазва вековни буково-елови гори и застрашения Еделвайс, резерватът е естествено находище на този символ на планинарството! Максимум до обяд ще бъдем на хижата където ще хвърлим раниците, ще се нахраним и ще си направим следобедна разходка по интересните места наоколо! Вечеря и нощувка на х. Козя стена.