Двудневно приключение: Изкачване на Злия зъб, Двуглав, виаферата “Куклата”

Представяме ви нашето двудневно приключение, в което заедно ще се научим как да боравим безопасно с въже и алпийски инвентар, ще преминем през известната виа-ферата на скалната игла “Куклата” и ще изкачим върховете Двуглав и Злия зъб в алпийски стил, за да станем свидетели на едни от най-запомнящите се пейзажи в България!

ПРОГРАМА
ДЕН 1
ЦПШ – х. Мальовица
Този ден ще отделим, за да се аклиматизираме към района и да си припомним неговата хубост, но също така ще прекараме голямата част от деня, подготвяйки се за утрешните изкачвания.
Ще посетим учебните скали до х. Мальовица и ще усвоим техниката за работа на въже – движение в свръзка, поставяне на осигурителни точки, спускане на рапел, движение по фиксирани парапети.

За финал на деня ще преминем по небезивестната Мальовишка виа-ферата, за да се насладим на хубавата предзалезна светлина от върха на Куклата!

ДЕН 2
Ако долината на Мальовица е люлката на българския алпинизъм, то района на Двуглав и Дяволските игли е черешката на тортата и бойното поле, където са се доказвали истински отдадените алпийски катерачи, и вие ще се убедите в това!

Ставаме и в 07:30ч атакуваме към заслон БАК и премката между Орловец и Злия зъб!
Маршрутът ни ще ни преведе по билото на връх Двуглав до най-южната му точка, а на връщане ще се изкачим на иконичния Зъб по южното му ребро.
От Злия зъб можем да видим главозамайващата източна фасада на Червена Дяволска игла, от която омекват краката дори на най-опитните катерачи!
С рапел се спускаме от върха и започваме пътя си обратно към вкъщи!

Транспорт: Личен транспорт, около 180 км.

ЦЕНА: 150лв/човек

Цената включва: планински водач; застраховка; екипировка – алпийски инвентар, въже, седалки, каски

Необходима лична екипировка:
– раница около 25-35 литра
– храна за през деня
– бутилка за минимум 1 литър вода
– Approach или трекинг обувки с добро сцепление; може и еспадрили
– челник със заредени батерии
– комплект дрехи, според сезона и метео условията
– шапка и ръкавици за студено време
– кожени работни ръкавици за катерене и работа с въже
– щеки (препоръчителни)

Необходими предварителна подготовка и умения 
– добра физическа подготовка (очакват ни около 3-3:30ч. подход, около 3ч. катерене и още 3-3:30ч. слизане в деня на щурма – общо около 9-12ч. преход, в зависимост от темпото и условията.)

*Програмата не е подходяща за хора с голям страх от височини.