ДЕТСКИ СКАУТСКИ ЛАГЕРИ – ШКОЛА ПО ПЛАНИНАРСТВО INTO THE WILD

Планините са едно изключително въздействащо място, което влияе по невероятен начин на всички нас.
Те не само ни радват с красотата си, но и ни учат, възстановяват, даряват ни с незабравими спомени и ни зареждат.
Който от нас е бил на детски лагер, когато е бил дете, едва ли някога ще забрави приключенията, силните емоции и ценните уроци, получени по време на едно такова вълнуващо събитие!
Детската школа по планинарство на Into The Wild, освен всички забавления характерни за детските лагери, предвижда и обучение в основни умения в планинарството като: придвижване в планината, класическо ориентиране, организиране на поход, организиране на екипировка и лагер, както и общо опознаване на планинската метеорология и биоразнообразие.
Малчуганите ще надграждат знанията си и постепенно ще се подготвят за кулминациите на програмата –
изкачвания на върхове и излет с нощувка във планината!

ПРОГРАМА

Ден 1: Придвижване в планината и действия при инцидент

Закуска. Започваме нашето приключение с лек преход в района на Белия камък над Смолян, където ще усвояваме най-основни умения, като правилно придвижване в планината и съобразяване с нейния релеф, конкретни условия, метеорологично и годишно време и не на последно място с нейните обитатели. Ще обядваме на тучните Родопски поляни след което ще проиграем някои действия при най-често срещаните инциденти в планината. Вечеря и нощувка.

Ден 2: Класическо ориентиране. Опознаване на региона и планини по света и у нас.

Закуска. Ден втори ще ни отведе на едно от най-панорамните места в региона, скален комплекс Невястата. Ще стигнем до там ползвайки карта и компас и веднъж като сме горе ще се опитаме да определим многото върхове които се откриват пред нас. Ще обядваме на това панорамно място, а по обратния път към Смолян, ще си поговорим повече за ориентирането по естествените ориентири и планините по света и у нас. Следобед ще се разкършим и ще на правим първите си стъпки в катеренето на изкуствената стената за катерене в гр. Смолян. Вечеря и нощувка

Ден 3: Организизация

След закуска ще започнем усилена подготовка за планираните от нас, изкачване на връх и преход с нощувка във планината. В един 3-4 часов преход ще преминем през едни от най-важните неща в планинарството – организиране на раница и екипировка, организиране на лагер, прогнози и особености на планинската метеорология, както и не на последно място организиране на примерното меню по време на излета ни с нощувка, каква ще бъде храната и как ще бъде изготвена там, на лагерния огън. След прибиране ще отворим карта на региона и децата лично ще вземат груповото решение кой да бъде върха, който ще покорим утре и по кой маршрут ще го направим! С тези мисли в главите, ще се отправим на вечеря и след това по леглата.

Ден 4. Изкачване на връх

След като закусим добре, ще се отправим към нашия връх, който вече сме набелязали, като децата лично ще навигират по пътеките докато достигнем верния маршрут! Където е нужно това ще става и с наша помощ, разбира се. По пътя си ще научим много за това как може да ни влезе в употреба всяка вещ в раницата и като цяло как се взимат правилните решения в планината! Награда за усилията ни ще бъде страхотната панорама от върха, а заслужено след дългия преход ще има и втора награда – посещение в Беденските топли минерални извори!

Ден 5. Преход с нощувка в планината.

Достигаме и до най-голямото и вълнуващо предизвикателство от целия лагер, а именно излет с нощувка на палатки, в изграден лично от нас лагер под звездите! Този път маршрута и мястото на лагера ще бъдат определени от нас, но навигирането, пристигането и организирането му ще бъдат дело на малчуганите! Набавяне на вода, дърва, приготвяне на вечеря – предстоят ни много вълнения и задачи за изпълнение, изцяло от които зависи комфорта ни през следващите часове до сутринта! А какви емоции само ни чакат около лагерният огън… Това е нещо, което всяко дете трябва да изживее!

Ден 6. Заключителна част.

След като добре се наспим и закусим, лека по-лека ще събираме лагера и екипировката си и ще се приготвим за прибиране обратно към цивилизацията. В следобедните часове ще се посветим на активна почивка и асимилиране на преживяното. Всяко дете ще има за задача да напише кратко есе (един-два листа) с най-ярките си спомени и най-силните впечатления от преживяното и наученото по време на лагера „Детска школа по планинарство“. След вечеря ще се съберем и всеки ще прочете разказа си, ще обсъждаме преживените приключения и ще споделим впечатления. 

Ден 7.

През последния ден от програмата може да посетим на някои от емблематичните забележителности за Смолянския регион, като: Момчилова крепост, Смолянския планетариум, крепостта Калето и др. Също така този ден е предвиден за резервен в случай на разваляне на времето. Отпътуване към родните места – край на програмата.

Програмата е подходяща за деца на възраст между 8 и 12 години.
За лятото на 2019 година сме предвидили една смяна през Юни и по две смени през Юли и Август.
Периодите на провеждане са:


20-27 (НЯМА МЕСТА) Юли
3-10 (ПОТВЪРДЕН), 17-24 (ПОТВЪРДЕН) Август

ЦЕНА: 389лв.

Цената включва: цялото настаняване и изхранване за периода (4 пъти на ден) , двама лицензирани планински водачи, професионална планинска екипировка, палатки, шалтета, транспорт в рамките на региона и планинска застраховка за периода на лагера.

Цената не включва: личната екипировка, таксите за посещения на забележителности, транспорта до и от региона, лични разходи, всичко неизброено като включено.

Настаняването е в къща за гости или семеен хотел, 2ки и 3ки стаи със собствен санитарен възел!

Всички деца трябва да попадат в определената възрастова група за смяната!
Детето трябва да бъде в отлично здравословно състояние, за което задължително трябва да се представи медицинско удостоверение!
Родителите задължително попълват и представят декларация за съгласие за участие на детето!

Нужна екипировка.
Всяко дете трябва да има лична екипировка като: Раница, подходящи обувки, подходящи дрехи, лек дъждобран, спален чувал, защита от слънце, фенерче – челник, щеки, компас, тетрадка и химикал, четка, паста за зъби и други санитарни принадлежности.
Дрехите на детето е добре да бъдат основно синтетични – памучните тениски, дрехи и чорапи не са подходящи за планински преходи.
Ние осигуряваме палатките, шалтетата, специализирания алпийски инвентар, карти и др.

Логистика.
Конкретната програма се провежда в живописния регион около гр. Смолян и ще бъде на три смени – „Юни“, „Юли“ и „Август“. Пристигането може да стане с личен транспорт или с автобус, като ние ще посрещнем и изпратим детето, ако това става по втория вариант. Може да бъде организиран и транспорт от нас при желание на групата!


 

 

Име на родител*
E-mail:*
Тел:*
Име на детето*
Период:*
Съобщение