, , , ,

Сред цветната съкровищница на Родопите – Серия ботанически турове

 

16-18 юни, 2017

Родопите са най-обширната българска планина, но са и най-богатата на висши растения планинска шир у нас. Тук се срещат над 65% от цялата българска флора. Разнообразните местообитания, които предлага Родопа, приютяват множество интересни и лечебни растения и са истински рай за любителите билкари.

В средата на месец юни ви каним на пътешествие сред пъстрите ливади на Средни Родопи, когато ще имаме възможност да ви покажем различни диви орхидеи, типични летни представители на билките, както и да ви разкажем за някои отровни растения, срещащи се в околностите на гр. Смолян. Ботаническият ни водач, Михаела Йорданова, е с дългогодишен опит в областта на природния туризъм и опазването на родопската природа. По време на преходите, ще бъдете придружени и от планинския водач Христо Тумбев, който ще ви разкаже повече за пернатите обитатели на района и околните върхари. След нашата екскурзия, в околностите на с. Смилян, започва и ежегодния Фестивал на дивите цветя, като може да съчетаете престоя си в планината с двете допълващи се програми.

Добре е да имате предвид, че ботаническите екскурзии включват пешеходни преходи на открито с достатъчно продължителен престой на едно място. Това позволява да се снимат, както прекрасните панорами, така и самите растения, но също и да се дискутират интересни факти за растителния свят и неговото опазване.

Нашите познавателни природни програми съблюдават естествената екологична етика и изискват отговорно отношение към заобикалящата ни природа.

Програма:

Ден 1 – 16 Юни – петък:

15:00 ч.- Пристигане в гр. Смолян.

15:30 – Начало на ботаническaта екскурзия с трансфер в околностите на гр. Смолян, ботанизиране в местността Превала и около с. Стойките.

_MOS4031_resize

Ден 2 – 17 Юни – Събота:

Обиколка с местен транспорт и пешеходни маршрути по поречието на р. Арда, където ще премине целия ден. Ще посетим останките на стара крепост, разположена над проходна пещера „Калето“. Този природен феномен се намира южно над с. Кошница и предлага чуде

сна възможност за запознаване със скалолюбивата и горската флора в района. По време на кратки почивки ще имате възможност да разгледате и с. Могилица, известно с архитектурния обект „Агушеви конаци“.

IMG_4dd7

Ден 3 – 18 Юни – Неделя:

Започваме деня с трансфер до с. Момчиловци, след което ще се разходим по плавно изкачващата се панорамна пътека, обикаляща селото. Разположеното на 1200 м.н.в. село е с по-мек планински климат и е популярен етнографски център, известен с множеството параклиси и скални феномени. Околностите над селото, предлагат чудесни възможности да се насладим на родопските гледки, а сред поляните и храсталаците ще имаме възможност да открием още видове от родопските орхидеи и други пролетни цветя, като разнообразните видове теменуги, карамфили, скалолюбива растителност и лечебни растения.

IMG_4851_resize

Цена: 160 лв

Минимален брой участници: 8

Програмата е подходяща и за деца над 7 години, с отстъпка в цената 30 лв

Цената включва 2 нощувки в къщи тип семеен хотел, две закуски, специализиран ботанически водач, планински водач и местен транспорт в рамките на ботаническата програма, планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва обяд и вечеря, но водачите ще ви посъветват къде да опитате от вкусните родопски ястия.

Желаещите от района на гр. Смолян е възможно да се включат с предоговаряне на условията за нощуване.

За повече информация ни потърсете на:

0888 830 400 – Михаела

Или ни пишете на:

info@intothewild.bg

За записване:

Имена*
E-mail:*
Телефон за връзка*
Съобщение

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *