СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ В РАЙОНА НА БЕЛМЕКЕН

23-24 Януари

В средата на месец януари ще се отправим със ски и сплитборд към любимата Рила и по-точно към най-източната и част – Биосферен резерват Ибър.
Теренът там е изключително подходящ за първи стъпки в ски и сплитборд туринга и извън пистовото каране!

Преходът със ски ще ни отведе до красотите на района и до два от най-високите му и панорамни върха – Белмекен и Равни връх, от където ще направим приятни спускания с хубав наклон и по над 400-500м денивелация!
Гледките от върховете в слънчев ден са невероятни и ще ви накарат да заобичате зимата още повече!
Вечерта ще пренощуваме в ВТБ „Белмекен“, където ще ни посрещнат с топъл чай, хубаво вино и добро настроение. Надяваме се и с гореща сауна!

При подходящи лавинни условия и кондиция на групата, спусканията ще бъдат в района на Равни връх, познат още като Равни Чал (2637м.) и връх Белмекен (2628м)!
Тревистите терени в района са подходящи за откриване на туринг сезона и приятни дълги спускания!
Вторият ден ще завършим приключението с едно фантастично спускане от връх Белмекен към едноименният язовир с невероятна гледка!

Ден 1 – Пристигане в района на язовир Белмекен

Отпътуване от София с организиран транспорт в 07:00 от Стадион Васил Левски. Събираме се на паркинга при стената на язовир Белмекен, лепим коланите и потегляме към първата цел.
По пътя ще изберем подходящо място за лавинен профил, ще си говорим за терена и условията около нас, състоянието на снежната покривка, както и възможните места за каране. Преди обяд ще сме стигнали до върха, от където ще направим първото спускане за деня! Следва второ изкачване към Равни връх, от където ще направим следващото спускане. Денят ще завърши с практически занятия свързани с ходенето в зимна планина, използването на екипировката и начините за преценка на опасностите около нас. Прибираме се доволни в туристическата база, след което следва приятна вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  1000м.

 • Разстояние

  Общо 12км

 • Време

  6-7ч

 • Настаняване

  ВТБ „Белмекен“

 • Включена храна

Ден 2: Спускане към язовир Белмекен

След закуска стягаме екипировката и се отправяме отново към Равни връх.
Според условията и нивото на групата ще набележим няколко спускания още от предишният ден и ще се опитаме да ги реализираме. При достатъчно сняг е възможно спускане и от Сивричал. След всичко това ще се насочим към последното си изкачване на връх Белмекен, от където ще направим най-дългото спускане към язовира и паркинга.
Събираме се при колите, където програмата приключва – остава да направим хубав, късен обяд на проверено място и да обсъдим преживяното, което ще държи усмивките на лицата ни още дълго …

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  1100м.

 • Разстояние

  Общо 12км

 • Време

  6-7ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

Цена: 165лв.
Водач: Живко Жечев

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, организация и застраховка за периода на туринга.

Цената не включва: Нощувка (+закуска цената е 30лв на човек), храна, транспорт, лични разходи и всичко неизброено като включено.

* Програмата е възможна при минимум 4 записани.
*Пристигането на Белмекен става със собствен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата за Наем на Екипировка.

*Организираният транспорт е възможнен при минимум 7 желащи за транспорт. При по-малка бройка е възможно да организираме транспорт с лични превозни средства.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!