КУРС – ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ – НИВО 2

17 – 19 Януари – ПОТВЪРДЕН!

Курсът Лавинна безопасност на IntoTheWild ниво 2, ще ви даде едно по-комплексно и систематизирано обучение, за да ви помогне самостоятелно да решавате, кога, къде и как да планирате излетите си в зимната планина. Ще посветим уикенда на изучаване на видовете кристали, анализи на снежната покривка и лавинните проблеми в нея, ще обсъдим по-сложни лавинни казуси, ще направим много лавинни тестове, както и акция по издирването, спасяването и оказването на адекватна първа помощ на повече от един пострадал.

Нашите инструктори са лицензирани планински водачи, професионални планински спасители, ски и сноуборд инструктори и разбира се страстни скиори и сноубордисти, с десетилетия опит в лавинния терен от Алпите до Кавказ. Те са хора, които знаят от първа ръка, че лавинното образование има силата да спасява човешки животи.
Курсът има за цел да предостави практически полеви умения за справянето и най-вече избягването и превенцията на проблемите на зимната планина!
Курсът е подходящ за всеки, който се движи в лавинен терен независимо със ски, сноуборд, котки или снегоходки!

Място на провеждане: Витоша

Ден 1: Пристигане до 17.30 часа

Презентация – Процеси в снежната покривка и видове снежни кристали. Ще се запознаем по-отблизо с науката зад иначе обичайните процеси, които наблюдаваме по цял сезон и как те се отразяват на нашата безопасност в зимната планина.

Ден 2:

Стартираме този дълъг ден в планината с много практически занимания, с които да затвърдим наученото от лекцията. Ще се учим да разпознаваме огромното разнообразие от снежни кристали, ще търсим слабите слоеве и ще правим най-различни анализи на снежната покривка. Следобеда ще посветим на всички известни лавинни тестове и тяхното адекватно изпълнение и интерпретиране. Привечер ще приключим с презентация за алгоритмите за вземане на решения в лавинна обстановка. Няма да подминем и преговор и дискусия за характерните лавинни проблеми и видовете лавиноопасни терени.

Ден 3:

Целият последен ден, ще бъде един своеобразен тест за знанията на участниците. Ще навлезем в по-динамични кътчета на планината и участниците ще бъдат насърчавани да вземат самостоятелно решенията за правилния избор на линиите за изкачване и спускане, правилните места и изпълнение на лавинните тестове и алгоритмите за вземане на решенията спрямо условията и емоционалното ни състояние в лавинна обстановка.
А следобед традиционно ще си устроим истинска акция по спасяването на повече от един пострадал в лавина, като този път участниците няма да знаят точния брой затрупани хора. Ще направим търсене, сондиране, изкопаване и оказване на адекватна първа помощ на пострадалите, под наставленията на лицензиран парамедик. Всичко това ще ви даде реална представа за сериозността на зимната планина и нейните проблеми.
След като приключим ще направим заслужен вкусен обяд и разбор на курса – край на програмата.