16 – 21 ЮЛИ – 6 ДНИ ИЗ РИЛА

„…Крепост, издигната до облаците, със своенравно изкроени гранитни бастиони… замръзнали в ефира подир последните трусове и конвулсии на мирозданието.”

С тези думи Иван Вазов е дал страхотно поетично определение за Рила. Гранитните и гиганти наистина се издигат до облаците, а изваяните от ледниците циркуси и езерата в тях са олицетворение на красотата на майката природа, особено по изгрев или залез слънце. Маршрутът, който предлагаме на вашето внимание съчетава в себе си всичко това и преминава през едни от емблематичните за Рила върхове, циркуси, езера и хижи. Изключително красива програма подходяща, както за начинаещи така и за напреднали планинари!

ПРОГРАМА

Ден 1: 16 Юли – Пристигане

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 08:30ч. на 16 Юли. Пристигане в Говедарци, обяд, след което предстои двучасов преход до х. Мечит. Настаняване, вечеря и нощувка на хижата.

Ден 2: 17 Юли – Мечит  – Мальовица

След като закусим подобаващо ще навлезем в един от любимите Рилски дялове, като там ще имаме два варианта и ще изберем един от тях в зависимост от кондицията и подготовката на групата. Единият минава през върховете малък и голям Мечит и Лопушките била, а втория по долината на река Малка Лопушница към Страшното езеро и от там към х. Мальовица. Първият разбира се е по-тежък, но е изключително красив. Пристигане, настаняване, вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

Ден 3: 18 Юли – х.Мальовица – х.Вазов

Закуска. Предстои ни изкачване на легендарния връх Голяма Мальовица (2729м.) и да се насладим на красотите на люлката на българския алпинизъм – Маловишка долина! Епични скални крепости и изваяни от ледниците форми и спиращи дъха пейзажи ще ни заобикалят през целия ден. Ще обядваме на върха със сух пакет след което ще преминем през Мермерите, Додов връх и от там през Пазар дере към най-високата хижа в България – х. Иван Вазов! Вечеря и нощувка на хижата.