27.08. – 02.09. КУЛМИНАЦИЯТА НА ЛЯТОТО – ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН ЗА НАПРЕДНАЛИ

Каним Ви на потресаващо и незабравимо приключение, което е и кулминацията на летните програми на Into The Wild! Маршрутът съчетава в себе си емблематични за Централен Балкан и наши любими върхове, хребети, ръбове, джендеми и хижи! Въпреки, че има дни в които програмата предвижда ходене от порядъка на 7-8 часа на ден, ще има и по-леки “почивни” дни с леки 4-5 часови преходи. Участниците все пак трябва да имат известен опит в планините и да бъдат в добра физическа форма.

ПРОГРАМА

Ден 1: Пристигане.

Пристигане в Сопот до 12ч. на обяд, след което ще тръгнем заедно към Кърнарско ханче, ще обядваме и там ще оставим под надзор автомобилите си. Започваме прехода си с изкачване към красивото Джафар дере централното Старопланинско било където е сгушен заслона Орлово Гнездо. От тук до края на маршрута ни често ще се движим по международния маршрут Е3 – Ком – Емине. Настаняване, вечеря, разбор на програмата и нощувка на заслона.

Ден 2: Орлово гнездо – Добрила

Втория ден в нашата програма е кондиционен, без големи денивелации той ще ни вкара в ритъм за идните приключения. Преход през местността Дерменка и едноименната хижа, живописния резерват Стенето към х. Добрила общо около 5 часа с почивка за обяд на място по избор на централното било. Пристигане на Добрила, вечеря на свободна консумация и нощувка.

Ден 3: Добрила – Левски

Ето, че същинската част от приключението ни най-после започва! След закуска се отправяме към изкачване на може би най-алпийския хребет в Централен Балкан и върховете Амбарица, още и известен като вр. Левски, Голям Купен , Кръстците и Костенурката. По голяма част от този ръб има опънати метални въжета за сигурност, терена е разчупен, но въпреки това с помощта на въжето не е особено труден за преминаване. Ще обядваме на някоя огледна полянка, след което ще напуснем централното било и ще започнем спускане към х. Левски. Вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.