15 – 16 Юли – Каньонинг, водни пещери и адреналин около Смолян!

Каним Ви на поредна приключенска програма в сърцето на Родопите, съчетаваща в себе си едни от най-атрактивните водни природни феномени около гр. Смолян! Програма с ниска трудност и леки физически натоварвания, насочена по-скоро към емоционалното Ви разтоварване, със спиращи дъха гледки и приключения, подходяща за всеки!

Ден 1:

Пристигане в региона. Обяд и след това посещение на може би най-атрактивната туристическа пещера в България – Голубовица 2 – карстова водна пещера с подземни езерца и река! Ще влезем във нея с инструктор, със специални непромокаеми гащеризони и челно осветление, а на места ще ни ползваме дори лодки! След около час преход във пещерата ще се отправим към Виа фератата. Via Ferrata представлява метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурително и парапетно въже. Преминаването е с дължина 160 метра и е възможно единствено със специално оборудване и водач. Финалният участък на изкачването е под красиви скални сводове, изваяни от природните сили на водата и ветровете! След това ще се насладим на 140-метрово плавно возене по Алпийски тролей над реката! Тролея свързва двата ската на ждрелото и ни връща близо до началото на маршрута. За да приключим с този приключенски ден подобаващо, ще превърнем мечтите си за полет в реалност с помощта на алпийската люлка (пандюл), спусната от свода на пещера Калето!

Ден 2:

Каньонингът е една фантастична активност за летните жеги! Ще прекараме един незабравим ден през карстовите образувания около коритото на река Арда! 4-часовият каньонинг маршрут тръгва от пещера „Голубовица 2“, продължава през живописния каньон на река Есенска и след около час и половина се стига до пещера „Гарваньовица“. Тя е с дължина около 100 метра, като през дъждовните периоди на годината там се образуват няколко големи езера. Пещерата впечатлява с необикновената си белота, резултат на наслояването на „пещерно мляко“. Връщането е по същия маршрут, общото времетраене на каньонинга е четири часа, които ще прекараме там, сред прохладния каньон.